RSS

A til Å - mine favorittbøker gjennom årene

Nå herjer listefeberen over bloggene igjen, og først ute (av de jeg har merket meg) er Labben og Beate, som har alfabetisert en favorittliste fra A til Å. Lister gjør meg alltid spinnvill i blikket og kløende i fingrene, så jeg kaster med selvsagt på. Jeg vet ikke helt om jeg greier å komme på en absolutt favorittbok av hver bokstav, hvis ikke får jeg bare slenge nedpå en bok jeg har lest.

Jeg greier dessverre ikke å begrense meg til en bok, og lister noen steder opp flere titler. Håper jeg er tilgitt..

A: Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nedreaas. Denne måtte vi lese på videregående, og jeg husker at moren til en venninne synes det var en grusom (men god) bok vi fikk utdelt. En over 60 år gammel bok om skam, og fremdeles like aktuell.

Annas barn av Unni Lindell, en favoritt i mine barneår.

B: Barnevaktklubben-serien av Anne M. Martin. Jeg var selvsagt medlem i Tuppen og Lillemor-klubben (senere tl-klubben), og elsket disse bøkene som barn.

Boktyven av Markus Zusak. Med døden som fortellerstemme får vi høre om vesle Liesl, som bor hos fosterforeldre under krigen.

C: Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl. Det eneste jeg kommer på som begynner med C. Men boka er jo eventyrlig bra.

D: Den trettende fortellingen av Diane Setterfield. En hyllest til gotiske romaner som Jane Eyre og Stormfulle høyder. Boka har alle de riktige ingrediensene for å gjøre leseropplevelsen komplett.

Drageløperen av Khaled Hosseini. Need I say more?

E: Ekstremt høyt & utrolig nært av Jonathan Safran Foer. Hvorfor kan du lese her. En nydelig roman om ni år gamle Oscar, foreldra, besteforeldra, 11. sept, Black, Stephen Hawking, oppfinnelser, nysgjerrighet og hemmeligheter. Boka supplerer med bilder og typografi.

En rekke avbrutte forsøk av Selma Lønning Aarø. Forfatteren forsøker å gjenskape minner fra barndommen, men blir stadig irrettesatt av moren. Veldig morsom og original bok. Her ser du hvorfor.

Ekornløven av Kari Vinje. Læreren leste til oss fra boka i hvert friminutt da jeg gikk i 1. eller 2. klasse. Jeg lånte den årlig gjennom hele barneskolen. Fantastisk historie om vennskapet mellom to jenter.

F: Få meg på, for faen! av Olaug Nilssen. Denne absurde, og til tider perverse, boka gjorde uslettelig inntrykk. Hysterisk morsom!

G: Gummi-Tarzan av Ole Lund Kirkegaard. Denne underlige skruen ble jeg introdusert for på barneskulen. Det gav mersmak.

H: Harry Potter-serien av J.K. Rowling. En fantastisk serie på syv bøker som trollbinder store og små. Det trengs vel ingen ytterligere kommentar her.

Heksene av Roald Dahl. Fenomenalt!

Historien om Eleanor Roosevelt av Lorena Hicock. Mamma hadde denne i bokhylla da jeg var barn, og jeg leste den flerfoldige ganger. Jeg husker at den ble anbefalt for småpiker i tv-serien Judging Amy, det var litt gøy. Dessverre finner verken jeg eller mamma igjen boka.

I: Is-slottet av Tarjej Vesaas. Romanen tar for seg venninnene Siss og Unn. Vesaas skildrer på en følelsesmessig og stemningsfull måte.

J: Jane Eyre av Charlotte Brontë. En foreldreløs pike vokser opp hos en følelseskald tante. Hun blir plassert på fattigskolen, og får senere jobb som guvernante ved en herregård. En klassiker!

Jørgen + Anne = sant av Vigdis Hjort. En megafavoritt i barndommen. Jeg lånte den videre til bestevenninna mi, broren hennes, storesøstra og jeg tror jammen boka gikk på rundgang gjennom hele nabolaget før jeg fikk den tilbake. Moro!

Jeg savner deg, jeg savner deg av Peter Pohl og Kinna Gieth. Boka handler om tvillingene Tina og Cilla. Cilla dør i en ulykke og Tina sitter igjen med et stort savn. Jeg leste boka da jeg gikk på ungdomskolen, gråt og gråt i dagevis.

K: Knutsen og Ludvigsen og Den Gale Bergenser av Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen. Denne boka kjøpte morfar til meg da jeg var syv år, og jeg har den fremdeles i hylla. Jeg leste den flere ganger, og husker at jeg trodde bergenser var en slags genser;)

L: Lenker av Anne Karin Elstad. Hele folket på Innhaug er for så vidt verd en titt.

M: Melancholia 1 og 2 av Jon Fosse. I første boka tolkes maleren Lars Hertervigs melankolske stemning. Fosse beriker det hele med sin unike mimetiske og suggererende skrivestil. Andre boka tar for seg Hertervigs søster på sine gamle dager. Fantastisk, nydelig og grusom bok om livet og døden.

Matilda av Roald Dahl. Ekstraordinær historie om den spesielle lille jenta Matilda. Magisk!

N: Naiv.Super av Erlend Loe. Som de fleste av Loes bøker, er den fantastisk morsom. Om å finne seg sjæl, bankebrett og lister. For å nevne noe.

O: Overtalelse av Jane Austen. Romantisk kjærlighetsdrama i beste Austen-stil. Sterke selvstendige kvinner mangler ikke, heller ikke den arrogante mannen, hysteriske kvinnfolk, sladder og kaffeslabberas på den engelske landsbygda. Stjålne blikk, en hånd som streifer en annen.. Sukk!

P: Påskeparaden av Richard Yates. Denne slukte jeg i påska. En sofistikert historie om to søstres tragiske liv. Her utdyper jeg.

Piken og døden av Quentin Patrick. Et mord har funnet sted på et college, og alle er mistenkte. Klassisk krim.

Q: ?

R: Ronja Røverdatter av Astrid Lindgren. Ikke favoritten min av Lindgren-bøkene, men jeg kom ikke på andre på R.

S: Her kommer jeg ikke utenom Sagaen om Isfolket av Margit Sandemo. Serien inneholder alt. Og da mener jeg alt! Liker du humor, kjærlighet, lidenskap, mysterier, myter, historie, spenning, overnaturlig, naturlig, sentimentalitet osv osv. Ja, da liker du Sagaen om Isfolket. 47 omdiskuterte bøker, elsket og hatet av flerfoldige.

Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda. Vakker og skildrende bok.

Sangen om den røde rubin av Agnar Mykle. Suverene Ask Burlefot.

T: Tusen strålende soler av Khaled Hosseini. Det er vel ikke nødvendig å utdype.

Twilight av Stephenie Meyer. Jeg er ikke fra meg av begeistring for hele serien, men den første boka likte jeg svært godt. Spenningen mellom Bella og Edward uimotståelig. Umulig å legge fra seg. Jeg synes ikke de andre bøkene var så gode, men verdt å lese likevel.

U: Ut og stjæle hester av Per Petterson. Jeg synes ikke den er så hoppende god som alle vil ha det til, men den er absolutt ikke dårlig.

V: Volvo Lastvagnar av Erlend Loe. Frittstående oppfølger av hysterisk morsomme Doppler. Denne gangen reiser eksentriske Doppler over grensen, hvor han blant annet lister opp forskjellene mellom Norge og Sverige.

Vaffelhjarte av Maria Parr. En hjertevarm og inspirerende fortelling om vennskap og oppvekst. Les mer om min begeistring her.

Vill ni åka mera? av Selma Lønning Aarø. Les hvorfor her.

Vente, blinke av Gunnhild Øyehaug. Flere historier vikles inn i hverandre. Vakkert og stemningsfullt.

Vita brevis av Jostein Gaarder. En vakker kjærlighetshistorie. En ungdomsfavoritt!

W: Wuthering Heights av Emily Brontë (søsteren til Charlotte). Et klassisk kjærlighetsdrama om Catherine og Heatcliff. Du har vel hørt Kate Bush sin kjente sang?

X:

Y:

Z:

Æ:

Ø:

Å:

Nå har jeg vridd hodet i snart tre dager, men dette er alt jeg kommer på.

Er du enig/ uenig i mine favoritter? Nå vil jeg vil gjerne vite dine favoritter fra A til Å!

Jeg - en litteraturgroupie

Sånn ca dette uttrykket tipper jeg Knausgård hadde flere ganger i løpet av perioden han skriver om. Bilde fra Dagsavisen.

Du er herved advart: Denne anmeldelsen er ekstremt subjektiv. Rotete. Ufullendt.

Da var Min kamp 5 mottatt og fortært, men fordøyelsen pågår fremdeles. Jeg har forstått det sånn at folket synes de første 4-500 sidene er kjedelige, og at boka tar seg opp helt mot slutten. Jeg kunne ikke vært mer uenig. Jeg er mildt sagt overbegeistret for hele boka. Og spesielt de første 500 sidene. For meg har det vært en fryd å følge Karl-Oves reise mot debuten. At faren er mindre til stede plager meg ikke. Det veier Tore Renberg, Espen Stueland og Tomas Espedal mer enn opp for.

Vi får høre om Karl-Oves år ved Skrivekunstakademiet (jeg haster til dataen for å google studentene det året. Joda, alle navnene stemmer.), hvordan det er å ha Ragnar Hovland (åh!) og Jon Fosse (trippel-åh!) som lærere, Karl-Oves sårbare fortvilelse over stadige refusjoner, økende utroskap (fy!), voldsomme forelskelser (Ingvild, Gudrun, Tonje), vennskapet med Renberg (sukk!), bitende sjalusi overfor kompisenes debuter osv osv.

Det er så uendelig mye jeg kan trekke frem ved denne boka: Karl-Oves og Renbergs fortrolige vennskap, alle reisene, skrivesperren, følelsene, arbeidsplassene, fyllekulene. Jeg orker ikke å sitte og bla og bestemme meg for utdrag, men Karl-Oves første møte med Tore Reberg må med

...blant dem la jeg merke til en ung fyr med barbert hode og adornoaktige briller, ikke minst fordi han på bordet foran seg hadde et eksemplar av Ole Robert Sundes Naturligvis måtte hun ringe. Det var et statement og et signal, en kode for de innvidde, som ikke var mange, og derfor ekstra verdifulle. Han leste Sunde, han måtte skrive selv. [...]

- Kom inn, Karl-Ove! sa han. Jeg tok av meg skoene, hengte fra meg jakken og gikk inn i det som viste seg å være stuen. Den var helt tom. Bortsett fra tre stearinlys på bordet, var den også helt mørk. - Er jeg den første som kommer, eller? sa jeg. - Hva mener du? sa Tore. - Det er bare du. - Er det det? sa jeg og så urolig rundt meg. Bordet var dekket med duk, to tallerkner stod det der, og to vinglass, blinkende i skinnet fra de blafrende lysene. Han fortsatte å se smilende på meg. Han hadde på seg en svart skjorte og et par svarte bukser. Var han homo?


Jeg har fått innblikk i mer enn jeg kan forestille meg. Denne konstante kikkermentaliteten i meg driver meg videre. Jeg lese. Må vite hva som skjer. Min kamp er, for meg, ikke lenger et litterært verk, men en reise mot skrivekunstens forløsning. En litterær avdekking. Et realityprogram det er umulig å skru av. Hvor grensen mellom fakta og fiksjon går, spiller liten rolle. Det funker. Jeg er en litteraturgroupie.

Bokbloggturné # 15 - Samfunnsfiende nummer to


Vi har kommet til bokbloggturné nummer 15, og denne gangen er jeg nest sist i rekka. I går var det Ellikken som blogget, og i morgen avsluttes turnéen av Aud Jorunn.

Anthony Horowitz er mannen bak Samfunnsfiende nummer to, som er andre bok i en detektivserie for ungdom. Serien om de to brødrene Diamond innledes forøvrig av boken Falkemalteseren. Den har jeg ikke lest, og tror heller ikke det behøves for å ha glede av oppfølgeren. Bøkene blir gitt ut som en del av Cappelen Damms EGO-serie (livet, sport, eventyr, kjærlighet og spenning), og hører følgelig nok til sistnevnte kategori.

Tretten år gamle Nick blir utsatt for et komplott og ender med å bli stemplet som samfunnsfiende nummer to. Han må dele celle med samfunnsfiende nummer én, Johnny Powers, en femten år gammel lovovertreder. Nicks storebror, Tim, er privatdetektiv og skal hjelpe ham ut fra fengselet. Og så begynner spetakkelet.

Nick
"La meg få klarhet i dette", sa jeg. "Dere vil sperre meg inne sammen med en mindreårig Al Capone i et toppsikkert fengsel et sted utenfor London. Jeg skal bli venner med ham, fortrinnsvis før han skjærer strupen over på meg."

Sagt om Johnny Powers
"Han brente ned barnehagen sin. Han begikk sitt første væpnede ran da han var åtte. Fikk med seg fire kasser Japp og en tønne eventyrbrus. Da han var tretten, var han blitt lederen for en av de farligste gjengene i London. De ble kalt Sprettertgutta."

Tim
Jeg hadde bedt Tim om å opptre som en gangster. Han hadde tatt meg på ordet og funnet et passende kostyme. Han hadde skiftet til en gammeldags grå dress, dobbeltspent og med knapper nedover begge sidene, en hvit skjorte og et stramt slips.

Mr. Pontifract
Jeg mislikte Peregrine Pontifract fra første øyeblikk. Det er noe merkelig med alle fransklærere. Ut fra min erfaring har de entan flass, dårlig ånde eller toskete navn.Mr. Pontifract hadde alt sammen.


Samfunnsfiende nummer to er på nøyaktig 270 sider og har bittelitt større skrift - perfekt for unge leselystne rundt 10-14 år. Det er spenning fra begynnelse til slutt og jeg slukte boka på null komma svisj, eller noe sånt. Språket er herlig ironisk, og det florerer av sarkastiske observasjoner. Jeg fikk litt assosiasjoner til "Mannen med den nakne pistol"-filmene, spesielt av Johnny Powers og moren hans, Mamma Powers.

Denne boken er absolutt noe for unge voksne.

Kom sommar, kom bok, kom hus!


Etter klokka 14 i morgon har eg offisielt sommarferie heilt fram til 16. august. Når eg seier ferie så meiner eg tapetsere, lakke, måle, leggje parkett og alt anna som trengst i eit heilt nytt hus. Vi har nytta, og nyttar framleis, kvart ledige sekund til å få ferdig huset. 19. juli skal vi nemleg (endeleg) flytte inn. Hei og hurra og tretusen gongar jippi!!

Du tenkjer kanskje at "Åja, men ho kan slappe av etter 19. juli. Det er framleis nokre veker att." Men neida, for vi skal ha utleigeleilegheit som skal stå klar til innflytting 20. august. Der rauk den sommarferien, gitt. Men det gjer ingenting. Dette har eg venta på i årevis. Eg arbeider med glede. Og meir til:)

Eg skal sjølvsagt få tid til sommarlektyre. Den første boka eg skal lese, bumpa oppi postkassa mi i dag. Knausgård si femte vedkjenning. Kom sol!

Bokbloggturné - Tunneler



Vi har nå kommet til Cappelen Damms bokbloggturné nr. 14, som jeg har fått æren av å starte, og etter meg kommer Askeladden.

Ungdomsboka Tunneler er skrevet av Roderick Gordon og Brian Williams, og oversatt fra engelsk av Elisabeth Middlethon. Det er første boken i en serie, som sies å være en krysning av Indiana Jones og Drømmen om Narnia. Boka er på rundt 440 sider, noe som fikk meg til å grøsse da jeg omsider fikk den i posten. Grøsse fordi transportstreiken forsinket leveransen, og det var en knapp uke igjen til bloggedato. I tillegg hadde jeg en bunke eksamensbesvarelser liggende (jeg var sensor), og maling og tapet til oppover ørene (vi bygger hus). Men det var ingen grunn til fortvilelse. To dager senere var boka ferdiglest. Eksamensbunken og tapetet var urørt, men det er en annen sak..

Tunneler handler om 14 år gamle Will Burrows, som bor i London sammen med sin heller snodige familie: En tv-gal mor, en tolv år gammel søster med ansvaret for familiehusholdningen og en far som tilbringer mesteparten av tiden med å grave etter gamle gjenstander. Sistnevnte deler interesse med Will, som også bruker store deler av fritiden til å grave tunneler. En dag forsvinner Wills far gjennom en ukjent tunnel, og ukene går uten at han dukker opp. Will bestemmer seg for å ta affære og får hjelp av sin eneste kamerat, Chester. Sammen drar de under jordens overflate for å løse mysteriet med farens forsvinning.

Jeg hadde store forventninger til denne boken, som sies å være den neste Harry Potter (minus magien). Det er en veldig spennende bok, og de første 200 sidene var unnagjort på et blunk. Så havnet Will og Chester under jorden, og sidene ble med ett litt tregere. Det var fremdeles spennende, det er ikke det, men jeg ble litt skuffet over hva og hvem som holdt til der nede. Jeg forventet mer av den potterske stemningen, hintene og de parallelle referansene til overflaten. Jeg kan ikke gå nærmere inn på hva jeg savnet uten å røpe for mye, men jeg føler en aldri så liten ergrelse hva handlingsforløpet angår.

Om Harry Potter er for barn og oppover, så er Tunneler for den litt eldre garde. Karakterene er ikke så utpreget karikerte, og de banner. Vi får i tillegg servert en del blodige beskrivelser. Will sliter litt med å høre til. Han føler seg annerledes enn familien sin og blir, i likhet med Chester, mobbet på skolen. De er nysgjerrige unggutter, sultne på oppdagelser og eventyr, noe de får til gagns.

Tunneler har spenning fra begynnelse til slutt. Det er det gode mot det vonde, mørke hemmeligheter og skjebnesvangre valg. Skuffet eller ei, det er en real page turner. Skaff deg boken og grav deg ned i den. Bokstavelig talt.

Giwe Away hos Mammadamen

Mammadamen har samlet lykketips i vår, og dette har resultert i en supersøt bok med 101 lykketips, bilder og inspirasjon. Som før, vil hun gjerne dele disse lykketipsene med oss, og lodder ut tre eksemplar av Lykketipsboka. Boka er så fersk at den ikke har gått i trykken enda, men er allerede svært ettertraktet hos leserne hennes. Vil du være med i trekningen?

Dette må du gjøre

* Legg igjen en kommentar på dette innlegget = 1 lodd

* Om du allerede følger eller legger deg til som følger = 2 lodd

* Lenk til denne give awayen på bloggen din = 3 lodd

Hvis du ikke har en blogg, legg igjen din epostadresse så Mammadamen kan nå deg hvis du vinner.


Ett av Mammadamens lykketips