RSS

Madame Bovary


Gustave Flaubert: Madame Bovary. Fra livet i provinsen, 367 sider. Aschehoug

Madame Bovary er ein roman eg lenge har tenkt at eg skulle lese. Som så mange andre bøker. Heime er eg framleis nettlaus, noko som også betyr at eg ikkje har tv (sånn blir det når ein giftar seg med ein datamann. Da skal alt koplast saman). I rein desperasjon har dette ført til at eg faktisk har satt meg på trimsykkelen nede i kjellaren og lest. Ei rar oppleving. Anbefalast ikkje til bilsjuke.

Emma Bovary er busatt i ein landsby i Frankrike. Ho er gift med landsbylækjaren og har ei dotter og elles alt ho treng. Bortsett frå opplevingar. Ho finn dagleglivet i provinsen særs lite tilfredsstillande og lengtar etter større eventyr. Mannen hennar forgudar ho og gir ho alt ho vil ha, men for Emma er det aldri nok. Det er stadig noko nytt ho må ha for å bli kvitt uroa i kroppen. Eit nytt sjal, ein ny kommode. Til slutt kjem også desse tinga for kort og ho innleier eit forhold til ein mann.

En kvinne som har pålagt seg så store ofre, kunne gjerne koste på seg noen ekstravaganser. Hun kjøpte seg en gotisk bedestol, på en måned brukte hun fjorten francs på sitroner til å rense neglene; hun skrev til Rouen etter en kjole i blå kasjmirull, hos Lheureux valgte hun ut det vakreste sjalet han hadde; hun bar det rundt midjen over morgenkåpen, og med skoddene lukket og en bok i hånden lå hun hele dagen utstrakt på en kanapé i dette antrekket.

Fru Bovary viklar seg inn i eit nett av stadig større forviklingar, og det går hardt ut over ektemannen hennar og den vesle dottera. Madame Bovary blei utgitt i 1857 og Flaubert blei anmeldt for sine skildringar av usømmelege åtferd. Språket er godt. Eg er svak for desse velartikulerte romanane fra "gamle" dagar. Språket er så mykje meir fortetta og galant. Eg likte sjølvsagt boka.

Da kan eg krysse enda ein klassikar frå lista. No skal eg få tak i filmen. Anbefalast.

Julie gir vekk bøker og bokmerker

Julies bokbabbel er i det gavmilde hjørnet og gir deg en bok og et bokmerke dersom du er så heldig å bli utvalgt.

Hva du må gjøre for å bli utvalgt? En eller flere av disse tre. Les nøye nå

1. Spre ordet om konkurransen gjennom bloggen din. Julie godtar både blogginnlegg og link i sidemenyen. Dersom du ikke har blogg, kan du spre ordet via facebook eller twitter og sende henne et screenshot av det på julie988(AT)online(DOT)no.


2. Legg igjen link til posten/bloggen din i kommentarfeltet under. Legg også igjen ord om hvilken av de tre titlene du ønsker deg. Bokmerkene blir tilfeldig valgt for enkelhets skyld.

3. Kryss fingrene! (Jeg tar meg friheten til å si at sistnevnte sikkert er frivillig.)

Se her for hvilke bøker du kan vinne. Alle tre bøkene frister forøvrig meg:)



Bokmerkene er laget av moren hennes. Er de ikke flotte?!

Sterk kost


Susan Abulhawa: Morgen i Jenin, 346 sider.
Aschehoug


Da har jeg omsider lest denne boken. Jeg fikk den tilsendt av Aschehoug i mars, tror jeg, men har av ymse grunner ikke makket meg til å begynne på den før nå. Men den var absolutt verd å vente på!

Morgen i Jenin er fortellingen om Abulheja-slekten, som jages bort fra landsbyen Ein Hod og blir tvangssendt til en krigsleir i Jenin. Boken veksler litt mellom fortellere, men det er ungjenta Amal vi blir best kjent med. Amal har to eldre brødre, Yousef og Ismael, men Ismael blir stjålet som spedbarn og vokser opp som israeleren David. De to brødrene møtes i voksen alder, som fange og soldat og gjenkjenner hverandre straks. Brødrenes historie er likevel bare en bifortelling i denne følelsesmessige romanen.

Det er en vakker, men grusom og tragisk bok. De krigerske handlingene er til tider så detaljert skildret at jeg fikk problemer med å fortsette. Det er sterkt å få innsyn i hvordan det er å vokse opp i skyggen av krig. Forfatteren sier selv at palestinsk litteratur er mangelvare, og selv om personene i boka er fiktive er de historiske hendelsene og skikkelsene sanne. Palestina er virkelig.

Morgen i Jenin utgis så langt i 20 land og forfatteren er allerede i gang med å skrive manus til en planlagt film.

Anbefales.

Hastig, flyktig,

Jeg er fortsatt nettløs, men har nå kommet inn i den daglige rutinen og kan surfe litt ( eller mye, alt ettersom) på jobb. Det har vært ( og er fortsatt) en arbeidsom sommer, men uten tv, telefon og internett hjemme har jeg jammen fått lest et par tre bøker likevel. Det har vært hardt å ikke få en daglig oppdatering av blogger og diverse, men også litt deilig å være frigjort fra denne konstante trangen til å "bare skulle sjekke...". Jeg har et tonn med arbeid som venter, både på jobb og hjemme, men jeg rable ned en hurtigoppsummering av lest sommerlektyre.

Göran Tunstöm: Juleoratoriet: Klassisk roman fra 1984. En familie sørger over moren Solveigs død, men er ute av stand til å hjelpe hverandre gjennom sorgen. Jeg likte boken godt, den har et aldeles nydelig språk og et persongalleri som fanger interessen på godt og vondt.

Jon Fosse: Morgon og kveld. Sukk! En fantastisk roman! Boka åpner med å skildre fødselen av Johannes, fortalt (eller kan jeg si følt, skildret, opplevd?) av faren hans. Resten av boka skildrer Johannes` siste dag i live, hvor han gjenopplever vante rutiner og møter igjen kjære.

Det er en sterk, virkelighetsnær og vakker bok. Jeg er ihuga Fossefan og sluker alt jeg kommer over av ham. For de som synes Fosse kan bli litt vel suggererende og manisk, kan jeg glede dere med at Morgon og kveld ikke er fullt så repeterende og sær som f.eks Melancholia. Anbefales sterkt!

Ragnar Hovland: Sveve over vatna. Hvorfor i all verden har jeg ikke lest denne før? Hvorfor i all verden har ikke du lest denne før? Har du det, så vet du hva jeg snakker om. Hvis ikke, les den snarest. Boka er fra 1982 og har solgt jevnt og trutt år etter år. Studenter har lagt sin elsk på boka, forståelig nok, siden Hovland skildrer studentlivet i Bergen.

Sveve over vatna er hysterisk morsom og språket er knakende bra. Hovedpersonen er vittig og bipersonene er, om mulig, enda vittigere. Hovland har selv sagt at han er inspirert av personer fra Don Quiote, Lewis Carrolls hattemaker til Jesus og Rasputin. Det kan med andre ord ikke bli dårlig. Les! Les! Les!

Jeg har dårlig samvittighet for denne hastige nedskriblingen av disse fenomenale bøkene, for de fortjener så mye mer omtale og hylling. Men tiden strekker ikke til.

Ps. Om noen lurte så har jeg kommet godt i gang med Morgen i Jenin. En grusom, men god bok. Gleder meg til å lese mer.

Pps. Svenhammeds journaler var også gøy. Omtale kommer med bokbloggturneen 3. sept.

Bokbloggturné #19 Kong Steve og de hjemløse hjerters blues



Greetings from mammas house! Jeg er fremdeles nettløs, og det var bare flaks at jeg fant boka i alt flyttelasset. Arbeidsdagen begynner på igjen om halv uke og jeg er alt annet enn klar. Hvordan skal jeg klare å omstille meg fra gravemaskiner og pappesker til timeplaner og rettearbeid? Jeg grøsser ved tanken...

Vel vel, mennesket har greid seg gjennom verre strabaser. Bokbloggturneen har også begynt sin vante trall, og vi har kommet til den 19. gangen: Thomas Fröhlings Kong Steves og de hjemløse hjerters blues. I går blogget asdri, i dag er det jeg og i morgen er det Marielle sin tur.

Steve er en musikkinteressert tenåring, han er forelsket i Helene og i ferd med å vokse fra bestekompisen. En skikkelig ungdomsbok som inngår i Cappelen Damms EGO-serie for leselystne ungdom.Denne hører under EGO Livet. Det er andre bok i serien om Steve, og oversetteren er ingen ringere enn Elling Borgensrud fra Gatas Parlament. Boka har en del hip hop-tekster, så det passer jo perfekt.

Kong Steve og de hjemløse hjerters blues er på knappe 170 sider og boka har korte kapitler inndelt i passende titler. Jeg leste den i en fei, koste meg, men det er ikke til å komme fra at jeg har null peiling på hip hop og derfor ikke fikk fullt utbytte av den. De hyppige sangtekstene kjedet meg en smule. Men ordelsker som jeg er, humret jeg likevel av de herlige ordspillene og sprelske rimene. Et stort pluss for typografien! Boka supplerer med humoristiske småtegninger, som i seg selv alene utgjør en fortelling.

Jeg tror denne boka vil være midt i blinken for målgruppen, og bittelitt utenfor blink for oss andre. Anbefales!

Jeg liker damekropper med skikkelig legs
Jeg liker dem med former, ikke få no` kompleks
Det gjør meg skikkelig hard, omtrent som Jonah Hex
alle slags kvinner kan bli med til sengs
Ramin han har mixer, og vinyler på decks
Han er min DJ, og jeg er Kong Steve Rex
det blir en sterk opplevelse, som å spise Tex-Mex

Hurtigtagg

Jeg har kommet meg i hus, og vel så det, men nett-tilkoblingen lar vente på seg. Hrrmf! For å lette på de verste tastinensene er jeg just nu er innom min kjære mor (som takk og lov er - kanskje enda mer avhengig enn meg - og derfor har mer enn hastig nett). Det er fortsatt en to ukers-tid til arbeidsdagen og rutinene begynner på igjen, og jeg håper virkelig jeg er på nett innen den tid. Hvis ikke, blir mamma også nettløs, da hun faktisk skal flytte inn i utleieleiligheten vår rundt de tider (ja, jeg er modig!). Men nok om det. Jeg har blitt tagget av Silje, og her kommer et hastig og heseblesende svar!

Hvilke bøker leser du akkurat nå?
Jeg er akkurat ferdig med Göran Tunstöms klassiske Juleoratoriet. Veldig fornøyd. Bokomtale kommer senere. Med det samme jeg lukket den, åpnet jeg Ragnar Hovlands Sveve over vatna. En bok jeg har forstått å være et must i studietiden. Og jeg er så enig, så enig! Hvorfor i all verden har jeg ikke lest denne før? Hysterisk morsom og snart ferdiglest. Etter den, blir det vel Svenhammeds journaler (om jeg ikke husker feil, husker ikke forfatter heller), ettersom det er neste på listen i bokbloggturneen.

Hvor liker du best å lese?
Tross mine iherdige og suksessfulle forsøk på å lage meg koselige lesekroker, blir det oftest til at jeg sitter ved kjøkkenbordet (som oftest med en tilhørende tallerken melonyoghurt og müsli), eller sammenkrøllet i en ubehagelig stilling i sofaen (med tv-en på The Voice-kanalen, eller hva den nå heter).

Hvilken bok skulle du ønske ble filmatisert?
Jonathan Safran Foers Ekstremt høyt & utrolig nært hadde nok blitt en fantastisk film, på alle måter. Ellers har jeg mange andre ønsker, men akkurat nå poppet Gunnhild Øyehaugs Vente, blinke inn som noe jeg tror kan bli en god film. Erlend Loes romaner topper også listen over filmfavorittønsker.

Hva er favorittboken din?
Oj, den ble verre. Bare én? Tarjej Vesaas Is-slottet og Jon Fosses Melancholia 1 og 2 da.

Er det noen bøker du ser frem til å lese de neste månedene?
Alltid! Jon Fosses Morgon og kveld og Gustave Flauberts Madame Bovary ligger for eksempel og venter..

Hva synes du er den fineste forsiden på en bok?
Jeg liker ikke rotete omslag hvor hver detalj roper om oppmerksomhet. Det må være enkle motiver, og gjerne en spesiell typografi som i seg selv utgjør estestikken. Denne er fin:


Jeg er ikke sikker på hvem som har blitt tagget tidligere, men vet at Ingebjørg ikke har fått utfordringen. Ingaplinga, you`ve been tagged!