RSS

Nu, jävlar!


Heidi Linde: Nu, jävlar!, 397 sider

For dei av dykk som følgjer med bloggen min, kan det kanskje vere interessant å vite at dette er akkurat den type bok eg likar. Ok, elskar. Eg diggar denne boka. Høyr berre her;

Heidi Linde er utdanna manusforfattar, og eg kan absolutt sjå for meg Nu, jävlar! som ein film; Boka innleiast med at politiførstebetjenten i bygda (som forresten gjer eit aldri så lite forsøk på å ete rekebagetten sin) får inn ei melding. Kva som har skjedd, er heller vagt, men vi skjønar at det er noko viktig.
Deretter blir vi presentert for fleire av bygda sine innbyggjarar. Kapitla er konsentrert rundt ein person om gongen, og byttar jamnleg. Mot slutten av boka går historia attende til politiførstebetjenten, og vi forstår kva som har skjedd. (Også med rekebagetten.)

Terese er først ute. Ho er gift, har to jenter og er gravid med tredjemann. Dagane hennar går stort sett med til born og heim, og ho har difor sett fram til ein fridag der ho berre skal slappe av. Noko ho sjølvsagt ikkje greier. Feiaren skal visstnok stikke innom, og dessutan så har ho sett på Facebook at naboen er heime. Dermed går dagen ut på å gøyme seg for naboen (slik at ho ikkje skal finne på å stikke innom - noko som alltid resulterar i eit heildagsbesøk), eller å halde seg frå å gå på do (for feiaren kan kome kva tid som helst). Dei nevrotiske tankane til Terese er rett og slett ubetalelege. Eg kjenner meg til og med igjen i nokre av dei (nokre!), og hadde faktisk rørleggjarbesøk da eg las nettopp dette kapitlet.

Terese si barndomsvenninne, Jessica, har ei sentral rolle i boka. Ho skal gifte seg med svenske Stefan, men er usikker på om ho burde gjere det. Vi får høyre mykje om Sakken, far hennar, og Lydia, mor hennar - som forøvrig er fantasivenninne med Dronning Sonja. På Essostasjonen arbeider Kevin, Jessica sin ekskjærast. Det er tolv år sidan dei slo opp, men Kevin slit framleis med kjærleikssorg. I tillegg til alle desse, kjem alle dei små birollene. Den eine meir interessant enn den andre.

Heidi Linde har ein fantastisk sans for humor. Eg fann store delar av boka særs morosam. Og underhaldande. Eg synest dessutan det er hysterisk vittig når Facebookstatusar blir ramsa opp i bøker.Ho treff spikaren på hovudet gjennom dei gode personskildringane og trivielle hendingane. Men det er ikkje berre fornøyeleg. Nu, jävlar! tek også opp alvorstunge tema, både naturlege bekymringar og det som verre er. Ho skriv rett og slett sabla godt. Eg ser det levande for meg. Som ein film.

Anbefalast. Nu!

12 kommentarer:

Bai sa...

Denne høyrest veldig morsom ut. Litt ved sida av anna samtidslitteratur, kanskje? Eg må nok lese sjølv og finne ut.

Anonym sa...

Denne har jeg sett på opptil flere ganger, men ikke tatt med hjem. Omtalen din fristet meg veldig kjenner jeg. Så neste gang kan hende jeg tar den med.

annkolaas sa...

Ja, denne var i alle fall midt i blinken for meg. Eg synest ho var veldig morosam. To andre i lesesirkelen likte ho også godt, men eg trur ikkje dei var like begeistra som eg.

ellikken sa...

Nå fikk jeg lyst til både å lese boken og å brodere... :)

Anonym sa...

Jeg likte denne kjempegodt, fin omtale!

Blei veldig skuffa over denne omtalen hos Trondheim folkebibliotek, den gjenspeiler ikke mitt inntrykk i det hele tatt, og alle jeg snakker med som har lest boka er begeistret!
http://www.trondheim.kommune.no/content.ap?thisId=1117702013

Ingaplinga sa...

Gleda me allerede enda meir til å lese den ette å ha lese ka du skriv!
No må e bare bli ferdig m dei fire bøkene på nattbordet...

Anonym sa...

Herlig, denne må jeg bare lese! Jeg skjønner ikke helt hvordan det skal gå til med mitt fulle leseprogram og innkjøpsstopp, men dette høres ut til å være midt i blinken for meg også. Det du sier om film fikk meg til å tenke på disse fantastiske svenske filmene med komiske hverdagsmennesker som blir komiske nettopp fordi de er så gjenkjennelige. Før jeg i det hele tatt har lest boken tør jeg påstå at norsk litteratur godt kunne bestått av flere slike bøker.

God omtale!!

annkolaas sa...

Jeg leste omtalen fra Trondheim folkebibliotek. Jeg er heller ikke enig, det er vel litt rart at de trykker en så subjektiv omtale ved et bibliotek? Vi får sende inn en positiv omtale, så flere får øynene opp for boka:) Ja, boka er kjempegøy. Og takk. Ellikken: Haha!

Anja sa...

Jeg har lagt merke til boken, men nå fikk jeg endelig øynene opp for den! Lo godt av kommentaren om rekebaguetten. Tror nok dette høres ut som midt i blinken!

Anonym sa...

Og her åpner 67 år gammel gubbe munnen for å fortelle at han har lest 57 sider av Heidi Linde`s bok.

Etter disse få sidene vil jeg kalle den god. Likevel tror jeg ikke jeg kommer til å lese den ut.

Marcello Haugen skrev i "Betraktninger over en dag": "Kjenner du den litteratur som er din?"- Vel. dette var nok ikke min litteratur.(Mer en bok for kvinner, enn for menn?)

louise sa...

hei! Dette var veldig bra skrevet! Det jeg lurer på er om du har noen forslag til smussomslag tril denne boken? jeg skal nemlig lage et design til smussomslaget på boken, men har ikke lest den selv. Hadde vært fint med tilbakemelding eller bare et lite tips til tema eller farger ^^

annkolaas sa...

67 år gamle mann: Jeg oppdaget ikke kommentaren din før nå, men jeg forstår hva du mener;)

Louise: Takk! Hmm, nå er det en god stund siden jeg leste boken, så jeg husker ikke stort mer enn det jeg har skrevet i omtalen (som forresten var temmelig oppfriskende i seg selv) Beklager. Og lykke til.