RSS

Det store huset


Nicole Krauss: Det store huset, 303 sider

Årets første lesesirkelsamling ble innledet med Krauss` nyeste roman, Det store huset.

Boken introduserer oss for forfatteren Nadia. Hun er bosatt i New York og har tatt vare på en skrivepult hun fikk av en ung chilensk poet for 25 år siden. Denne unge mannen forsvant under Pinochets regime og siden har Nadia hatt denne skrivepulten stående. En dag blir Nadia kontaktet av en kvinne som hevder å være poetens datter. Kvinnen ber om å få pulten tilbake, og Nadias verden blir helt ute av kontroll. Hun har skrevet romanene sine ved denne pulten i 25 år, og greier ikke å skrive noe annet sted.

Tvers over havet møter vi Arthur, som steller sin syke kone, Lotte. Han oppdager at Lotte har båret på en dyp hemmelighet gjennom hele ekteskapet.

I Jerusalem finner vi en antikvitetshandler som er i ferd med å rekonstruere sin fars arbeidsværelse, som ble plyndret av nazistene i Budapest i 1944. Skrivepulten knytter alle disse historiene sammen, og det gamle møblementet blir et symbol på alt de hadde og alt de ikke lenger har.

Det er vel bare å innrømme det, først som sist. Jeg slet litt med å forstå sammenhengen i fortellingene. Boken består av to deler, bygget opp av åtte kapitler, med fire forskjellige historier. Første delen tar for seg de fire forskjellige historiene, som fortsetter i del to. Alle disse er på en eller annen måte involvert i dette skrivebordet fra fordums tid.

Nicole Krauss er kjent for å skrive romaner av litt intrikat sort, som jo har gjort oss lesesirkeldamer til blodfans. Språket hennes er nydelig, og hun gir mye rom for tolkning. Vi har hatt en tendens til å velge litt "enkle" bøker, som følgelig ikke åpner for noe dypere samtale. Selv om noen spørsmål fremdeles er ubesvarte, diskuterte vi heftig og kom frem til flere mulige løsninger. Dette gav absolutt mersmak, og vi ble enige om å velge flere "tyngre" bøker. Neste måned skal vi ta for oss klassikeren Store forventninger, til ære for Charles Dickens 200- årsjubileum.

Innviklet eller ei, jeg likte boka veldig godt og stiller meg fremdeles, om ikke først, men langt frem i kø neste gang Nicole Krauss gir ut bok.

Anbefales.

2 kommentarer:

Janicke sa...

Denne er nydelig - jeg syntes den var en skikkelig opptur!

aariho sa...

Ser ut til at jeg må lese denne.