RSS

Engel i Paris

Elin Husebø: Engel i Paris, 144 sider

"Det har kokt inne i meg i flere år, men først i fjor gjorde jeg endelig det lille hopp og reiste halvt i fortvilelse til Paris. Den frigjøringen fra det store presset fra mine omgivelser, som jeg søkte, fant jeg bare delvis."  Alexander Kielland  i et brev til Georg Brandes 10. juli 1879.

Ved hjelp av brev, andre kilder og stor kunnskap, har litteraturviter og lærer Elin Husebø tegnet et bilde av Alexander L. Kiellands opphold i Paris. I april 1878 ber han kona, Beate, om lov til å reise bort for å skrive noveller. Beate støtter ham og bare uker etter er han på plass i Paris. November samme år er han hjemme igjen og den første novellesamlingen er klar.

Engel i Paris er lettlest og handler om tiden før Kielland ble kjent. Vi får ikke vite så mye om bakgrunn og oppvekst, men om savnet etter kona og barna, og hverdagen i storbyen Paris. Hvordan han tviler på talentet sitt og forsøker å få gode råd av andre etablerte forfattere, som Camilla Collett og Bjørnstjerne Bjørnson. Selv om ensomheten og savnet legger beslag på store deler av tiden hans, greier han likevel å fullføre det selvpålagte oppdraget sitt. Det er interessant å få innsikt i hvordan han lot seg inspirere til å skrive kjente noveller, som "Ballstemning" og "En middag".

En lettfattelig og fin bok.

Anbefales.

4 kommentarer:

aariho sa...

Fit å lese litt om de gamle store norske forfatterne. Dette er en passende liten bok, skjønner jeg. Sammenligner den med bøker jeg har planlagt å lese: Edvard Hoems Bjørnsonbiografi. Nesten uoverkommelig!§

annkolaas sa...

Ja, det var fort gjort å lese den. Den gir ikke så mange svar, annet enn at det er interessant og fornøyelig lesning. Passende for ungdom også, vil jeg tro.

Anita Ness sa...

Jeg synes også dette var en enkel og grei bok, ok å lese, men ikke så mye mer. Fikk lyst til å dra til Paris da.;)

annkolaas sa...

Jeg var i Paris for tre uker siden, så det var ekstra kjekt å lese om stedene jeg akkurat var og så. :)