RSS

Når jeg er hos deg

Linn Ullmann: Når jeg er hos deg, 306 sider

35 år gamle Stella faller fra taket i en bygård i Oslo. Mannen hennes, Martin, står igjen på taket og bevitner det hele. Ingen vet om det er et uhell eller et drap. Fallet tar bare to sekunder, men vi skal få høre lengre historier om hvordan andre opplever det. Stella etterlater seg to jenter, en ektemann og en venn som på hver sin måte gir et portrett av Stella. Vi får også høre fra politietterforsker Corrine Danielsen og et par andre vitnesbyrd. Selv om alle disse forsøker å tegne et bilde av Stella, forteller de kanskje mest av alt om seg selv.

Det er et irriterende faktum at Money Sørensen alltid låser seg inn i leiligheten min på de mest ubeleilige tidspunkter. Riktignok har vi avtalt hver torsdag klokken ti, men torsdag klokken ti er og blir et ubeleilig tidspunkt for meg. Da vi i sin tid, for nøyaktig tredve år siden, kom frem til at hun skulle rydde og vaske her hver torsdag klokken ti, kjente jeg at jeg gikk med på denne avtalen under press. Det hadde passet meg bedre om hun kom for eksempel hver fredag klokken tretten, for da er jeg alltid ute og spaserer. 

Når jeg er hos deg er en innsiktsfull roman. Med stort fortellertalent balanserer Ullmann kunsten mellom å veksle mellom ulike fortellerstemmer og deres skjebner. Hun gir leseren både sorg og glede, og evner å blottlegge menneskenes innerste lengsler med sin skarpsindige forståelse for privatlivets drama. Hun har en helt særegen måte å kommunisere på, noe som gjør hennes prosa detaljrik og presis på samme tid. Jeg er imponert.

Det er bare å konstatere: Ullmann er en fantastisk forfatter.

Anbefales.

3 kommentarer:

aariho sa...

Denne må jeg lese. Syns Linn Ullmann skriver utrolig bra.

ellikken sa...

Er veldig glad i Linn Ullmanns bøker jeg også. - Denne inkludert :-)

annkolaas sa...

Så sant, så sant!