RSS

Bellman & Black

Diane Setterfield: Bellman & Black, 363 sider. Oversatt av Inge Ulrik Gundersen

Dette må bli et lynraskt innlegg mellom gavelevering, ostekakebaking og what not. Siste innspurt før julen ringes inn. Da jeg så at Setterfield skulle komme med ny roman, var jeg snar med å søke etter den hos biblioteket. Utlånt. Jeg satte meg på liste og ventet, ble utålmodig og kjøpte den. Dagen etter innkjøpet fikk jeg beskjed om at den var ledig. Typisk. Siden jeg eeelsket debutromanen hennes (Den trettende fortellingen - lest før min bloggertid, derfor link til Haugenbok.no) tenkte jeg uansett at boka var verd å beholde. Vel, jeg må revurdere den. Boka var ikke mer enn ok. Dessverre. Ok kan være vel og bra, men når den forrige var så god så hadde jeg forventet mer. 

England, tidlig 1800-tall: Tiårige William Bellman skyter en kornkråke med sprettert. Denne tilsynelatende forglemmelige pøbelstreken skal få fatale følger. Kornkråker glemmer nemlig aldri. Tiden går. Som voksen er William Bellman en av landsbyens mest suksessrike menn. Han driver onkelens spinneri, har funnet kjærligheten og fått fire vakre barn. Alt han tar i ser ut til å bli gull. Så begynner lykken å svikte. Moren hans dør, og i begravelsen ser han en svart skikkelse i øyekroken. En epidemi truer med å utslette familien hans, og i desperasjon inngår William et partnerskap med den svartkledde. 

Bellman & Black er uten tvil en gåtefull og fascinerende fortelling, men jeg synes den drivende spenningen uteblir. Mens jeg knapt greide å legge fra meg Den trettende fortellingen, var jeg utålmodig etter å bli ferdig med denne - for å få lese en annen bok. Det må likevel nevnes at plottet og historien er god, karakterene er troverdige og interessante. Jeg synes også at slutten løftet fortellingen et hakk. Men, sukk, jeg hadde jo gledet meg så enormt til en eventyrlig og sitrende leseropplevelse a`la Den trettende fortellingen. Nå vel, hun skriver forhåpentligvis flere romaner. Hun har uten tvil et fortellertalent, så jeg gir ikke opp enda.

Da må jeg få ønske alle mine lesere (nå høres jeg ut som et ukeblad) en riktig god jul, fylt av mange bøker og hyggelige stunder! 

Og ja, jeg anbefaler boka altså. Selv om jeg ble skuffa, er det ikke sikkert du blir det.

5 kommentarer:

Elin sa...

jeg har ikke hørt om forfatteren. takk for tips :-) god jul :-)

Tine sa...

Jeg skaffet meg denne av samme grunn som deg, fordi jeg hadde lest forfatteren før. Har hørt et par timer, og tatt meg selv i å tenke, he...??? Får liksom bekreftet det he`et når jeg leser at heller ikke du var så veldig imponert.
Skal prøve å glemme mitt forrige møte med forfatteren og leve meg inn i det jeg hører, for historien er ok, som du sier.
Ønsker deg en riktig fin julefeiring, og all mulig glede for kvelden :)

Anita Ness sa...

Jeg likte også Den trettende fortellingen veldig godt. Skjønner godt den følelsen av å bli utålmodig ove å komme til neste bok.. Ønsker deg god jul::)

Anonym sa...

Jeg grugleder meg til å lese denne, jeg likte også godt den forrige romanen til forfatteren. Jeg har veldig lyst til å lese den, men kjenner at jeg må jobbe med meg selv med å ikke ha så store forventninger.

annkolaas sa...

Tine: Da er jeg ikke helt på viddene i alle fall. Det er nok lurt ikke å ha så store forventninger, men det kan jo være de som liker denne best.
Dere andre: Jeg vil likevel anbefale boken.Plottet i historien er som sagt bra, og hun er en god forteller. Jeg ønsker dere en fortsatt god julefeiring!