RSS

Sølvstjernen

Jeannette Walls: Sølvstjernen, 264 sider. Oversatt av Solveig Moen Rusten

Vi skal til Statene i året 1970. Tolv år gamle Bean bor sammen med den tre år eldre søsteren Liz. Den vimsete moren deres bor også sammen med dem, men hun er stadig på reisefot for å forsøke å lykkes som musiker. Hun er som regel tilbake etter noen dager, og legger alltid igjen nok penger til mat. Når moren nok en gang forlater dem for å finne seg selv og ukene går uten at moren gir lyd fra seg, bestemmer søstrene seg for å reise til morens barndomshjem i Virginia. De får husly hos onkelen, og blir kjent med familiemedlemmer de ikke ante de hadde. Når moren kommer for å hente dem etter et par måneder, setter Bean ned foten. De ønsker å bli værende hos onkelen. 

Når noe skjer med Liz, blir jentene involvert i en rettssak, og kvinners rettigheter er fremdeles et ikke-tema. Bean bestemmer seg derfor for å ta saken i egne hender, og kjemper en kamp mot de voksnes urettferdige rettssystem. Klassikeren Drep ikke en sangfugl har fått en sentral plass i historien, og man kan trekke flere likheter med boken. 

Sølvstjernen er lettlest og av typen "føle godt"-litteratur, hvor omstendighetene er tragiske, men usentimentale. Det er en typisk varm og håpefull beretning om livet og dets opp- og nedturer. Bean har fortellerstemmen, noe som lar oss se verden fra en tolvårings perspektiv. Bean er dog en usedvanlig smart og oppmerksom tolvåring, og handler alltid i beste tro - noe som ofte henne i trøbbel. Dette er tredje romanen til Walls, men mitt første møte med forfatteren. Jeg gleder meg til å lese mer av henne. 

Anbefales.

Takk til Pantagruel Forlag for leseeksemplar.

Beathe og Astrid Terese har også blogget om Sølvstjernen.4 kommentarer:

Beathe sa...

Da har du mye godt i vente, jeg likte nok "Krystallslottet"aller best av dem alle, men denne og "Ville hester" følger hakk i hæl. Det blir spennende å se om de faller i smak hos deg. Tusen takk for link:-)

annkolaas sa...

Det gjør de nok. What`s not to like? ;)

Tine sa...

Aha, det forklarer det, jeg vist jeg hadde lest om denne boken før. Nå er jeg overbevist, jeg MÅ lese den :)

Lenes blogg sa...

Jeg har lest både denne og krystallslottet og likte begge veldig godt :)