RSS

Med himmelen under oss

Anja H. Hagelund: Med himmelen under oss, 180 sider

25 år gamle Erika sliter med psykiske lidelser. Etter selv å ha varslet om et mulig selvmord, blir hun tvangsinnlagt et sted hvor "ingen egentlig ønsker å være". 47 år gamle Ole arbeider her, og forsøker etter beste evne å komme under huden på Erika. Det er nytteløst, for Erika misliker det meste og spesielt kognitiv atferdsterapi, som ser ut til å være fokusområde nummer én ved institusjonen.


Anntri mener jeg burde ta meg sammen. Jeg tar meg sammen og sier at jeg sikkert kan være med på seminar. Jeg kler på meg de grønne joggeskoene og grer håret. Etterpå angrer jeg og buster til håret igjen. Man trenger kanskje ikke å være så pen på seminar.


La meg først fortelle hva jeg mener er galt med denne boka.

Nummer en: Omslaget. Det er fullstendig villedende. Hadde det ikke vært for at jeg fikk e-post med forespørsel og derfor gadd å lese den korte innholdsbeskrivelsen, så hadde jeg aldri kastet to blikk på den. Teksten vekket interessen min, og jeg fikk lyst til å høre mer. Jeg forstår ikke hvorfor dette bildet er valgt. Boken burde hatt en enkel grønn utforming med en diskret illustrasjon eller noe lignende. Less is more. Dette bildet formelig skriker alternativ bok om sjel, kropp og sinn eller noe i den dur. Ikke at det er noe galt i den type litteratur, men poenget er at innholdet i denne boka er noe helt annet enn en assosierer med bildet.

Nummer to: Tittelen. Med himmelen under oss. I kursiv. Jeg viser til årsak nummer en og legger til at tittelen gjør ikke saken noe bedre. Tvert imot.

Nummer tre: Ikke sammenligne hovedpersonen med Ingvar Ambjørnsens Elling. Jeg liker å komme frem til sånt på egen hånd, og bestemte meg nesten på trass at jeg ikke skulle like boken da jeg så dette i baksideteksten.

Jeg gjentar at dette er hva jeg personlig mener er feil med boka. Men etter litt gugling kan jeg bekrefte at det er svært få som har skrevet omtale om denne boka, og jeg velger å tro at det kan ha en sammenheng med de tre nevnte årsakene. Just saying. Heldigvis er jeg ganske åpen og liker å gjøre meg opp egne meninger, så jeg leste boka og likte den.

La meg derfor fortelle hva som er bra med boka.

Nummer en: Temaet er evig aktuelt, og ikke minst viktig. Vi trenger flere bøker om disse stadig voksende lidelsene.

Nummer to: Hovedpersonen. Erika har har vanskelig for å forholde seg til andre personer, hun er direkte og har en enkel, men likevel innviklet måte å gjøre ting på. Hun er tafatt, og selv det mest trivielle kan gjøre henne lamslått. Forholdet mellom henne og Ole, pasienten og behandleren, er verdt lesningen alene.

Nummer tre: Språket. Språket er godt, enkelt og rensket for klisjeer. Erika har en umiddelbar måte å beskrive omgivelsene, en herlig naivistisk stil. Vi kan ikke annet enn å le av spydighetene hennes, som ofte går på bekostning av de rundt henne. Boka har et alvorlig tema, men humoren gjør at det likevel er optimistisk lesning. Håpet er lysegrønt.

Nummer fire: Don`t judge a book by its cover. Sånn generelt sett.

For å oppsummere: God bok. Dårlig omslag.

Anbefales.

Leseeksemplar fått av Liv Forlag.

Artemisia er den eneste jeg har greid å finne omtale av.

9 kommentarer:

Tine sa...

Interessant å lese omtalen din, som jeg først trodde var negativ, men så var den ikke det :) Enig med dine tanker om bokens cover og tittel, og jeg er fullstendig enig i at forfatteren ikke trenger å være overtydelig. Takk for supert lesetips! Ønsker deg en fin helg!

Anita Ness sa...

Takk for link. Adresseavisa har også anmeldt boka, og ga den god kritikk og terningkast fire, men den finnes jo ikke på nett.
Jeg er ikke like kritisk til deg angående omslag og tittel, selv om jeg ser at det ikke er helt bingo..
Fin helg til deg.:)

ps- skal linke inn omtalen di i min, synes denne boka fortjener flere lesere…:)

annkolaas sa...

Jeg var nok i overkant negativ i begynnelsen, men holder likevel fast ved det. Boken fortjener, som du sier Artemisia, flere lesere. Jeg så at du nevnte den omtalen, men gadd ikke å trykke på linken ettersom det var betalingsgreier. Vi får vente og se om leserne våkner. God helg til dere to!

Myriam sa...

Hei og tusen takk for at du valgte å omtale boken:-) Som forlegger hos Liv forlag er det jeg som er ansvarlig her, og det er derfor veldig interessant å høre synspunktene dine! Når det gjelder coveret, så er du faktisk den første som er negativ, tvert imot har vi fått mange tilbakemeldinger fra bokhandlere etc. på at det er spesielt vakkert og tiltalende. Selv synes vi det illustrerer innholdet godt, denne redde, sterke jenta som forsøker å holde fast på normaliteten og virkeligheten, her illustrert ved dørkarmen. Og tittel og himmel på coveret henspiller jo direkte på bokens slutt. Men det finnes jo sjelden en fasit på slikt, og det er godt mulig at boken også ville kledd et mer nøytralt omslag. Når det gjelder coverets innvirkning på antall anmeldelser der ute, så er nok det en litt for rask slutning, dog. Vi er et lite forlag med få markedskroner, noe som gjør at svært få av våre bøker blir prioritert når det kommer til avisanmeldelser, uansett cover. Derfor er det ekstra hyggelig når dere bloggere faktisk tar dere tid til lese og omtale bøkene våre:-) Og vi er veldig glade for at innholdet falt i smak, for vi synes selv dette er en av våre beste bøker i vår, skrevet av en ung og dyktig debutant som vi har stor tro på. Den har også fått en 4-5 positive omtaler tidligere, og vi håper jo at stadig flere skal oppdage den. Så tusen takk for at du tok deg tid:-)

Signe sa...

Samd i at omslaget og tittelen kanskje var litt vel langt i "damebok-land", det var godt å sjå at innhaldet og stilen ikkje befann seg i same område. :)

Mari sa...

Jeg liker virkelig måten du har satt opp innlegget ditt på, Lena. Det er morsomt å lese tekster når de ikke er helt som forventet. Føler du forresten at denne romanen kan være oppe til vurdering som nomineringsverdig til neste års bokbloggerpris? Jeg kjenner at det er et kriterie for meg som føler jeg skal lese flest ungdomsbøker, da må det harde prioritering til på annen skjønnlitteratur ;)

annkolaas sa...

Takk! Det er absolutt en god bok, men hittil har jeg nok lest flere som er bedre og mer verdig en nominasjon. Det er rett og slett for stor konkurranse. Så jeg kommer nok ikke til å nominere denne. Men det kan jo hende du liker den enda bedre?

Anja sa...

MEN! husk at Anja og erika ikke er samme person:)
ellers: jeg skjønner ikke hvorfor, men jeg digger at folk er litt kritiske også, og selv om jeg elsker coveret selv, så er det ett eller annet kult med at folk er ærlige, og alle kan ikke være enige. hyggelig at du likte innholdet iallfall,
hilsen Anja:)

annkolaas sa...

UPS! Det var en stygg feil, det! Og hele to ganger. Det er nå rettet opp. Jeg har sikkert hengt meg sånn opp i omslaget at navnet ble med på slepet. Bildet er estetisk vakker ja, men jeg synes likevel det ikke passer sammen med innholdet. Det ser liksom så amatørmessig ut, uten at jeg helt greier å forklare det. Det er som sagt helt subjektiv ment, men jeg ser at jeg har et par andre bloggere med på laget. Jeg er sikker på at en annen forside ville ha dratt flere lesere, som boka helt klart fortjener. Lykke til videre og gratulerer med bokutgivelse! :)