RSS

Kjæresten

Karolina Ramqvist: Kjæresten, 264 sider. Oversatt av Inge Ulrik Gundersen

Hvis du går fra meg, dreper jeg deg, sa John alltid i begynnelsen. Han mente det ikke bokstavelig. Han er ikke som den gutten som dynket kjærestens leilighet med bensin og kastet en fyrstikk inn gjennom brevsprekken mens hun lå der og sov. Det er bare hans måte å si hvor høyt han elsket meg på, det er sånn han sier det.

Karin bor sammen med John. En mann hvis yrke er av lyssky virksomhet, som å rane verditransporter og lignende. Karin vet ikke nøyaktig hva. Hun vil heller ikke vite. Hun har fått et hus og en mobiltelefon med et kontantkort. Hver gang han drar, kontakter han henne via denne mobiltelefonen. Hvor lenge han blir borte, vet hun ikke. Ei heller hvor han skal. Det kan ta dager før han er hjemme igjen. Da går hun rundt i huset og venter. Ensom og med forbud mot å gå ut. Ofte samles venninnegjengen hos Karin. Venninnene hennes er sammen med kolleger av John og vet å te seg deretter.

Karins yrke er å være dama til John. Hun er tidligere modell og bruker mye tid på å ta seg godt ut. Innenfor husets fire vegger er alt rent og pent, i motsetning til hva samboeren driver med på de utallige jobbene sine. Selv om hun ikke får vite eksakt hvordan, vet hun godt hvor pengene kommer fra. Hun forsøker å fortelle seg selv at hun er uskyldig oppi dette her, men er hun egentlig det? Er det så enkelt å lukke øynene når nyhetene viser glimt av et ran, ofte med dødelig utfall? Karin har brutt med familien sin, orker ikke å forsvare valget sitt flere ganger. De mener hun blir misbrukt og undertrykt, hun mener at hun lever det gode liv og synes ikke forskjellen mellom en gangster og en finansmann er så stor. Begge fører til materielle goder og status som er viktig for Karin. Hun velger å være en passiv brikke i dette spillet. Det er John hun vil ha. Alt det andre kan stenges ute.

Kjærligheten er bygd på at kvinner skal kontrollere menn, men hva om vi ikke vil det?

I romanen følger vi Karin og venninnene i løpet av en helg. Alle med ett øye på mobiltelefonene sine. Flere moralske spørsmål kommer opp. Både hos dem og hos oss.

Anbefales.

0 kommentarer: