RSS

Sekskanten

Ebba Haslund: Sekskanten, 235 sider

Mitt første møte med Ebba Haslund. Hun ble 92 år og rakk å skrive en god del, så det blir nok ikke mitt siste.

Sekskanten er en av hennes siste bøker og handler om syklubben Sekskanten, som "huser" en venninnegjeng på seks aldrende kvinner i Oslo som har holdt sammen siden krigens dager. I boken forbereder kvinnene seg på kveldens syklubb, og vi får høre korte riss fra livene deres.

81 år gamle Lillemor utpekes som bokas hovedperson, hun er enke og har fire barn vi får høre mye om. Dernest har vi Kirsti, enke for tredje gang og med to barn, Annema, gift og med to barn og Rigmor, ugift og barnløs. To av syklubbens originale medlemmer har blitt byttet ut grunnet dødsfall og sykdom, men de er fremdeles med i tankene. De nye medlemmene er Marina, enke og med to barn, og Tupsi, skilt med to barn.

Haslund skisserer kvinneskjebner fra etterkrigstidens hjemmeværende husmødre og frem til dagens professorer. Boken gir ikke bare et portrett av dagens kvinner, men en historisk reise innen generasjoner av kvinneideal. Kvinnefrigjøring eller ei, kvinnene i Sekskanten er som kvinner flest, sladrer og kniver om hvem som har den travleste hverdagen, de beste minnene og de snilleste barna. Sistnevnte ser Lillemor ut til å tape, da hennes yndlingssønn, direktøren, i begynnelsen av boka blir anmeldt for konemishandling. Når det kommer for en dag at det er Annemas svigerdatter som skal føre saken, er det duket for et oppgjør i kveldens syklubb.

God bok.

Anbefales.

2 kommentarer:

Gråbekka`s Blogger sa...

Fin omtale!:) Ble veldig nysgjerrig på denne boken, så måtte notere den ned:) Takk for tips:)

annkolaas sa...

Vær så god. Plukket den ut av bunkene med bøker som kollegaen min hadde med på jobb.