RSS

Frognerfitter

Alexia Bohwim: Frognerfitter, 279 sider

Jeg holdt glasset med tequila opp mot lyset og skimtet at bunnen var dekket av hvitt pulver. Jeg skjønte at det var amfetamin. Noen prøvde å dope meg. I dag igjen. Bånnski.

Denne romanen med det noe oppsiktsvekkende navnet har jeg lenge vært litt nysgjerrig på. Ja da, på grunn av tittelen. Hvem er ikke det? Men jeg trodde faktisk at den var litt mer interessant enn som så. At handlingen var litt i samme gate som Wonderboy og Fyrsten. Ikke på langt nær så bra selvsagt, men at jeg skulle få lese om frustrerte frognerfruer og rikmannslivet deres.

Nei. Det er ingen fruer her. Bare forfyllede ungdommer og unge mødre som overlater barna til foreldrene sine for å feste, drikke, ta narkotika og ha sex. Jo da, det kunne blitt en bra historie. Men det blir for mekanisk. For kaldt. Hun holder seg til et overflatisk nivå, noe som gjør at jeg sjelden kommer forbi den refererende fortellerstilen. Språket er blottet for fornemmelse, jeg kommer aldri under huden på hovedpersonen, og i stedet for å føle sympati,  irriterer jeg meg grønn over oppførselen hennes. Hvor er følelsene? Jeg liker å kjenne boken, lukte, smake. Jeg har lest amatørmessige blogger av tidligere narkomane skildret bedre enn dette. Det sies at deler av boken er biografisk, men jeg kan ikke la være å lure på hva som egentlig er budskapet her? Ikke ta dop? Nei da, vi skal ikke det. Men det er ikke takket være denne boken.

Bortsett fra å lure på hvem de forskjellige nevnte karakterene er, gav Frognerfitter meg fint lite.Men jeg er ikke snauere enn at jeg kaster meg i gang med hennes tredje roman, Golddigger. Siden jeg likevel lånte den samtidig. Kanskje den er mer i nærheten av hva jeg forventet meg av denne? Tvilsomt. Men jeg ser jo mye dritt på tv, så hvorfor ikke senke standarden litterært også? Av og til er det greit med litt tanketom underholdning.

5 kommentarer:

Anita Ness sa...

Hm, jeg har også lest denne og husker jeg tenket noe det samme som deg.. kaldt og ovefaldisk ja.. men så var det noe der, likevel.. noe i historien som kunne blitt så mye bedre.. Kanskje er de bare så overfladisk på Frogner?
Jeg har MILF liggende også men ikke lest den.. må gjemmes til jeg orker å lese noe slikt, og trenger noe lettere..

Karen sa...

"Men jeg ser jo mye dritt på tv, så hvorfor ikke senke standarden litterært også? Av og til er det greit med litt tanketom underholdning."

Tja.. Skjønner resonnementet ditt, men vet ikke om jeg er helt enig likevel:) Det skrives og gis ut mye litteratur. Mye er dårlig eller middelmådig, men jammen gis det ut mye godt også - bøker som er verdt tiden det tar å lese dem fullt ut. Jeg vil i alle fall ikke kaste bort et sekund av livet mitt på å lese bøker jeg allerede på forhånd skjønner er dårlige. Som denne. :)

Rose-maries litteratur- og filmblogg sa...

Jeg leste Frognerfitter da den kom. Det er den mest elendige boka jeg nesten noen gang har lest. Og jeg har virkelig ikke giddet å lese de andre bøkene hennes. Det er grenser for hva jeg vil bruke min dyrebare fritid til!

annkolaas sa...

Jeg ser absolutt den, men det er et eller annet som trigger likevel. Det er heldigvis fort gjort å pløye gjennom. Jeg hadde ikke lest den om den var en murstein akkurat.

Anonym sa...

Enig med deg, dette er flaut, overfadisk og langt fra virkeligheten. Skjønner ikke helt hva slags litterær hjelp hun kan ha fått fra forlaget sitt...