RSS

Hjulskift


Vigdis Hjorth: Hjulskift, 206 sider

Like barn leker best?

Litteraturprofessoren Louise Berg nærmer seg de femti, har gått gjennom både samlivsbrudd og ekteskapsbrudd og ser ikke ut til å komme seg videre med boken hun har fått innvilget stipend for å skrive. Av en venninne lar hun seg overtale til å dra på Notodden Bluesfestival. De havner tilfeldigvis i campingvogna til Truls Olsen, en bilselger fra Skien. Louise og Truls finner tonen og fortsetter å treffe hverandre, til tross for den tydelige kulturforskjellen.

Den akademiske kultiverte møter den udannete brautete er en velkjent klisjé, men Hjorth legger det frem på en interessant og reflektert måte - uten å trå for nære den forslitte veien. Hun tar for seg fordommer og klasseforskjeller, og putter Louise og Truls` forhold i en gjenkjennende form. Jeg kjenner meg igjen i veldig mye, uten at jeg nødvendigvis behøver å innta rollen som den ene eller andre. Hjorth skriver svært godt. Det er både tankevekkende og morsomt å høre om de kontrastfylte situasjonene. Jeg ler meg skakk av å lese om Louise som blir tilbydt gryterett i en papptallerken når hun blir med Truls på venners-venners-fest, mens hun i sin krets får servert seksretters fancy middag med påfølgende akademisk (= umulig) gåte.

Denne boken falt jeg virkelig pladask for! Tema, språk, tilnærmingen og ikke minst hovedpersonene. Det er virkelig likandes. Det er nesten så jeg ble litt betatt av Truls. Jeg liker Hjorth bedre og bedre, og synes hun har blitt unødvendig latterliggjort i alle disse årene. Nå har jeg bare lest tre bøker, men det få stå sin prøve. Avslutningen alene er verdt lesingen.

Anbefales!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Eg er ei jente på 13år å er baby
Eg går bare me body å bleie hele dagen
Eg bruker libero7, dry nightes 4-7 å 8-15år, body str 11år.
Når me er på byn så sitter eg i ei vogn me smokk i munnen.
Eg synst det ikkje er flaut.

Når eg er på byn så handler meg å mamma bleier til meg å body.
Eg må bere bleiene sjølv.
Når eg kjem heim så må eg gå på Rome mitt å leke der uten klær.
Så kommer mamma opp å skifter på meg, ho tar på meg bleie å body og så må eg legge meg i sofaen å vente på mamma.
Når ho kjem setter ho seg ner å eg ligger på fange å ho tar fram puppen sånn at eg får melk av ho.
Eg pleier å fulle bleia opp.

Ser du sunn på meg

ellikken sa...

Jeg ler så hardt at jeg holder på å forgå!!! Aldri, aldri slett den!

ellikken sa...

Holder på å forgå av latter!!! Uforglemmelig og priceless :-D

annkolaas sa...

Vær trygg! Dette er gull!