RSS

Gulldronning, perledronning

Margaret Skjelbred: Gulldronning, perledronning, 208 sider

Vaksne Signhild sit ved senga til morfaren, som ikkje har lenge att. Minnene tek ho attende til sommaren ho var sju år. Noko forferdeleg har hendt med Signhild, ho har forsvunne inn i "Berget det blå" og morfar skal lokke ho ut derifrå. Dette gjer han forsiktig ved å fortelje hennar historie i form av kjende eventyr og skikkelsar. Etter år med forsømming og omsorgssvikt, er morfar det einaste trygge i livet hennar. Han tar med den målbundne prinsessa enda lenger inn i Berget og saman tek dei opp kampen mot det vonde trollet.

- Fortell, morfar, fortell! Fortell! Fortell! - Vent nå, gulldronning, perledronning, hør nå litt på meg, sier morfar og setter sykkelveskene fra seg.

Også i denne boka tar Skjelbred i bruk bornet som forteljar, og den vaksne lesaren må sjølv tolke det usagte mellom orda. Det er skjørt og vakkert, men samtidig ei vond og intens forteljing. Historia handlar ikkje berre om Signhild, men gir oss eit gløtt inn i tre generasjonar med liding og svik. Morfar forsøker å bøte på tidlegare feil ved å vere fullstendig sjølvoppofrande for det vesle barnebarnet sitt. Det er ein smertefull prosess, men med kjærleik og tolmod går det den rette vegen.

Dette er ei av dei nydelegaste, men samtidig urovekkande og fælslege bøkene eg har lese. Hjartet mitt blør..

Det er ikke i minnelige tider og ikke i uminnelige tider heller. Det er her og nå. Og det er nå han ikke hører meg lenger.

Anbefalast sterkt.

8 kommentarer:

ellikken sa...

Ja, virkelig. Dette er en av disse bøkene man virkelig blir satt ut av. En av de varige leseopplevelsene. Så vondt og så fint på samme tid. Ja visst blir hjertet...

ellikken sa...

blør. blØr.

annkolaas sa...

Jeg forstår godt hvorfor moren til venninna mi måtte lese alt av Skjelbred etter å ha lest en. Jeg må bare ha en pause og lese litt festligere bøker først, kan ikke bli helt følelsesmessig ødelagt heller.

Tine sa...

Flott omtale! Jeg likte denne godt, men hadde allerede lest Andrea D og Du skal elske lyset, så denne ble en aldri så liten nedtur for meg.

annkolaas sa...

Takk! Jeg har lånt Andrea D, så den gleder jeg meg ti.

Berit sa...

Dette var den første boka jeg leste/ hørte av Skjelbred, fantastisk vakker selv om temaet er grusomt. Foreløpig er favoritten Andrea D, selv om alt jeg har lest av henne er veldig bra!
-Også er det alltid hyggelig få påminnelser om fine leseopplevelser ;o)

annkolaas sa...

Alle sier at Andrea D er så bra, så nå har jeg store forventninger. Regner med den innfrir:)

Ingaplinga sa...

Ei av dei finaste, og eklaste e ha lese! Veldig usikker på ka e meinte rett etter at e las den. Men no e e sikker!