RSS

Vareopptelling

Erlend Loe: Vareopptelling, 130 sider

I Vareopptelling blir vi kjent med den aldrende lyrikeren Nina Faber. Hun har ikke gitt ut noe på år og dag, men etter et lengre opphold i Istanbul utkommer hun med diktsamlingen Bosporos. Boken følger Nina den dagen diktsamlingen blir utgitt, og flere aviser har anmeldt den. Slaktet den. Nina har lagt altfor mye i Bosporos til å finne seg i dette. Hun bestemmer seg for å oppsøke personene som har anmeldt diktsamlingen og gi dem en ordentlig lærepenge.

Det slår i ytterdøren og Nina blir med ett klar over at hun har stått lenge blant Kulpes bøker og helt mangler en plan for hva som skal hende når han kommer hjem.Hun blir dessverre nødt til å slå ham litt, tenker hun. 

Erlend Loe er bankers. Når han gir ut noe nytt, må det selvsagt leses. Han er seg selv lik. Morsom og tørrvittig. Det er typisk Loe. Boken har flere sekvenser som er hysterisk morsomme, få karakterer og festlige dialoger. Men jeg synes likevel at det mangler noe. I likhet med Fvonk er det ett og annet som gjør at den ikke kommer helt til topps. Jeg savner mer handling, tettere oppfølging - de fandenivoldske og til tider meningsløse, men akk, likevel så herlig treffende kommentarene bøkene hans er så fulle av. Men jeg synes Vareopptelling er hakket bedre enn Fvonk, og når jeg sier at jeg synes den mangler noe så mener jeg at jeg ikke lo konstant, bare nesten. Mer kan man vel knapt forlange. Loe får bare skylde seg selv for å ha lagt lista så høyt.

Etter å ha lest denne artikkelen kan man undre seg hvorfor Loe har skrevet denne boken, og til hvem. I alle tilfeller er det en festlig historie og verdt lesingen.

Anbefales.

Takk til Cappelen Damm for lesereksemplar.

2 kommentarer:

aariho sa...

Dette var en fin påminning om at det er en stund siden jeg har lest noe av Erlend Loe. Det må jeg gjøre noe med!

annkolaas sa...

Absolutt!