RSS

Amal AdenAmal Aden skal holde foredrag ved skolen vår neste uke, og da synes jeg det var på sin plass å lese noen av bøkene hennes. Hittil har hun gitt ut tre bøker, så da har jeg i alle fall dekt to av tre. Amal Aden levde som gatebarn i Somalia og kom til Norge som 13-åring i 1996. Hun var analfabet, forsto ikke språket og slet med å få hjelp fra det offentlige, som igjen stemplet henne som "vanskelig å samarbeide med". Hennes drøm om frihet gir henne styrke på veien mot et selvstendig og meningsfylt liv. I dag er hun selvstendig næringsdrivende og arbeider som tolk, foredragsholder, rådgiver og forfatter. Amal Aden er hennes forfatterpseudonym.

Se oss er en todelt, dokumentarisk roman. I første del av boken får vi nærmere innsyn i hverdagen til Jasmin det året hun fyller 14, og fokuset er på skyggesiden av somaliske innvandrermiljø i Oslo. I bokens andre del drøfter forfatteren problemstillinger ved eget miljø, og kommer med forslag til ulike tiltak og løsninger. Hennes mål er at kvinner og barn i innvandrermiljøene skal ha de samme rettighetene som alle andre i Norge har i dag.

Min drøm om frihet er en selvbiografisk fortelling, som tar for seg Amal Adens oppvekst i Somalia og hennes vanskelige vei mot et integrert og trygt liv i Norge.

Bøkene er lettleste, men på ingen måte lettfordøyelige. Dette er sterk, men viktig lesning. Anbefales!

0 kommentarer: