RSS

Det er trikken i ditt liv


Dette er debutboka til bibliotekaren Yvonne C. Kuhn, som faktisk også vant Gyldendals konkurranse om beste kjærlighetsdrama i 2004.

Det er trikken i ditt liv er sågar et kjærlighetsdrama. Jeg fikk det for meg at det skulle være en bok av typen følegodt (nytt ord laget av Synne, litt sukkersøtt og en smule klisjé. Og joda, det er følegodt og romantisk, men det har også en alvorspreget stemning pakket rundt seg. Ritt er bibliotekar og har en fire år gammel sønn sammen med sin snille samboer. Hun har et sosialt liv, og er ofte ute sammen med venninnene. Et godt liv for noen. Et A4-liv for andre. En uutholdelig tilværelse for Ritt.

Ritt går nemlig rundt og lengter etter han. Han, det er ham hun traff på trikken en dag i Praha for rundt 2857 dager siden. Denne dagdrømmingen tar stadig mer over hennes virkelige liv, noe som er ødeleggende for forholdet hun har til de rundt seg.

Hovedpersonen i boka har mange skarpe observasjoner, og Ritt er av den typen som sier høyt hva alle andre tenker. Dette er til tider hysterisk morsomt. F.eks når hun er hos psykologen sin, P. Alexandersen. Det er nesten umulig for henne å ha en samtale med ham fordi hun er mer opptatt av om han tar av seg brillene når han har sex og hva P-en i navnet hans står for. Men hun er likevel en høflig person. Hun vil ikke kjede ham og forsøker derfor å være underholdende. Noe som fører til at hun tror han lytter bare fordi hun krydrer historiene med penisdetaljer.

Alt dette snakket om han ble periodevis litt slitsomt, med det viser også hvordan en altoppslukende besettelse fungerer. Det er trikken i ditt liv har imponerende mange vittige situasjoner, og boka er veldig realistisk. Har du vært i Praha, er det et pluss, omtrent halve fortellingen er derfra. Jeg har ikke vært i Praha, men koste meg likevel. Det er en god bok.

På skrivebordet står et fotografi av P og en annen mann som omfavner en diger fisk. Den henger sørgelig død og avstaset, opp ned fra en krok. Ritt tror det er en sverdfisk. Hun tenker Key West, Hemingway og kjærlighet mellom menn. Den måten de holder rundt sverdfisken på, liksom kameratslig og samtidig intimt.
-Har du et så nært forhold til mange fiske eller? spør Ritt. Hun nyte P. Alexandersens åpenbare forvirring.

2 kommentarer:

Kasiopeiia sa...

Haha, denne hørtes jo overraskende morsom ut! Bra! Få bøker som er ordentlig morsomme egentlig..

Julie sa...

Den hørtes festlig ut. Er ikke så veldig ofte jeg får lyst til å lese bøker av denne typen, men denne hørtes grei ut!

Jeg har forøvrig en liten utfordring til deg på bloggen min. :)