RSS

Kniplingenes hemmelighet


Brunonia Barry: Kniplingenes hemmelighet, 394 sider

Det er sjelden kost nå for tiden, men denne boken har jeg altså greid å bruke over to uker på å lese. Som regel er jeg treig hvis det går over en uke før siste side er snudd, og nå har det altså gått det dobbelte. Og det på en som frontes som New York Times` bestselger. Men jeg kan faktisk ikke skylde på boka denne gangen. Jeg har simpelthen ikke hatt tid til å lese så mye de siste ukene. Ok, ok, jeg lyver. Jeg har hatt tid. Jeg har bare pioritert annerledes. Javel, greit. Jeg har blitt hekta på en tv-serie. Først var det Pretty Little Liars (pinlig, men sant. Verdens dårligste skuespillere - men jeg ble likefullt hekta), og da det ikke var flere episoder gikk jeg over til The Vampire Diaries. Hakket bedre skuespill, og åh, så spennende! Så det er altså dette jeg bruker tiden min på nå om dagen.

Så var det boken da. Siden det ble sporadisk lesing, tok det veldig lang tid før jeg kom inn i handlingen. Og jeg ble følgelig ikke videre imponert. Slikt lar seg heldigvis enkelt fikse = hyttetur i påsken, og vips var de resterende 200 sidene unnagjort. Og jeg ble stadig mer imponert. Forfatteren gav ut denne boken på eget forlag, fikk strålende anmeldelser og lot jungeltelegrafen ta seg av resten. Long story short; forlagene overbød hverandre for å sikre seg rettighetene til boka. Slik havnet den på New York Times bestselgerliste. Nevnte jeg at det er debutboken hennes? Barry er selv født og oppvokst i historiske Salem. Slikt må det bli magisk litteratur av!

Kniplingenes hemmelighet foregår i det mystiske Salem, byen som er kjent for verdens mest omtalte hekseprosess på 1600-tallet. For 15 år siden opplevde Towner Whitney noe som fikk henne til å sverge på å ikke komme tilbake til hjembyen, og aldri mer lese i kniplinger. I likhet med de fleste kvinnene i Whitney-klanen, er også Towner utstyrt med en sjette sans som gjør henne i stand til å spå fremtiden. Da hennes grandtante Eva forsvinner, blir hun nødt til å bryte det første løftet. Hun returnerer til Salem, og ser seg nødt til å grave i fortiden for å finne sannheten om familiens dypt bevarte hemmeligheter. Vil hun la kniplingene ligge?

Selv om fortellingen er fiktiv, er Salems historie så sterk at det føles virkelig. Forfatteren har blandet inn faktiske hendelser, men sier selv at hun har tatt seg friheter når det gjelder tidsrammen i boken. I wouldn`t know. Alt jeg vet om Salem, begrenser seg til heksene. Stort sett på grunn av ting jeg har plukket opp av nåtidens tv-program og filmer. Det er en innholdsrik bok. Familien Whitneys sterke kvinner, kalvinister og hekser side om side. Feige menn, kjærlighet, mord. En sterk og varm beretning om familie, savn, kjærlighet og hemmeligheter - knyttet sammen av magi og religion. Denne boken har det meste. Selv om jeg tenkte tanken, må jeg innrømme at slutten overrasket. Veldig.

Anbefales.

2 kommentarer:

Ingaplinga sa...

kjekt at du va aktiv igjen ;)

e ha faktisk fått ei ny bok i turneen e skal til å lese no, men ha kje våga å legge ut nåkke bilde av den på bloggen siden d skal være hemmelig! hahaha

annkolaas sa...

Jaså? No blei ej nysgjerrig;)