RSS

Slik går nok en dag fra våre liv for aldri mer å komme igjen


Jonas Gardell: Slik går nok en dag fra våre liv for aldri mer å komme igjen, 159 sider

Er ikkje dette det mest fantastiske omslaget de har sett? Like ever? Eg ler meg i hel av det, og må stadig bla fram for å sjå biletet. Eg humrar berre eg tenkjer på det. Tittelen seier mykje om boka. Biletet seier enda meir. Biletet seier alt.

Denne boka er rett og slett fabelaktig, treffande, umogleg å leggje frå seg. Ho tek for seg ekteparet Håkan og Anna, kvardagsmenneske i eit kvardagsekteskap med to born og rekkjehus. Akkurat som dei fleste andre ektepar. Dei er 33 år. Like gamle som Jesus var da han døydde. Anna greier aldri å få unna klesvasken. Håkan drøymer om å gjere opprør mot den lokale ICA-butikken. Vi får også høyre om Henning, Håkan sin far. Han sit for det meste på knausen utanfor huset, og pønskar ut det neste lesarinnlegget han skal skrive. Pia, søstera til Anna, ein einsam lektor og overetar. Ho skulle aldri ha stumpa røyken. Det heile toppar seg da dei feirar jul hos mora. Ei ubetaleleg forteljing. Eg ler meg i hel av mora. Eg kjenner slike mødre.

Det er så mykje å seie om denne vesle perla, men eg vel å la boka snakke for seg sjølv.

-Er alle sultne? Herregud, så dyr maten er blitt! Man får håpe at man er død neste år, så blir det litt billigere. -Nei, har dere med dere julegaver likevel, vi sa jo at vi ikke skulle... ja ja, jeg har vel noe småtteri jeg også. Et eller annet sted. Nå ja, jeg har ikke kjøpt dem, nei da, det er så mye her i huset som må ut.

Der er i og for seg like greit at Anna sover, for Håkan orker ikke kjenne etter om han vil ha sex eller ei. Skulle de det, måtte han dusje først, og det vil han helst unngå, for hvis Håkan sovner med vått hår, våkner han forkjølet. Håkan er ømtålig for sånt.

Håkan blir rasende når Anna kommer hjem med mar som har kort holdbarhetstid. [...] For et par uker siden kjøpte han for eksempel kjøttdeig på ICA på tilbud fo kroner 44,50 - så kjørte han forbi Vivo og så at de reklamerte for kjøttdeig for 39,90. Et øyeblikk svartnet sjelen hans og han fikk lyst til å gråte. Han tvang seg til å regne ut at prisforskjellen og si til seg selv at det ikke gjorde noe, han forsøkte å overbevise seg selv at det ikke gjorde noe, han forsøkte å overbevise seg selv om at den dyrere kjøttdeigen som han hadde kjøpt, var av bedre kvalitet - likevel gremmet han seg hele veien hjem, og fant ingen glede i noe resten av dagen.

Og slik går nok en dag fra våre liv for aldri mer å komme igjen.

Fekk ikkje de lyst til å lese denne boka, ja nei, da veit ikkje eg altså.

Anbefalast på det sterkaste!

2 kommentarer:

Bai sa...

Jo! Denne boka fekk eg lyst til å lese!

Heidi sa...

Jeg hadde ikke hørt om boken før, for jeg bare bare lest religionsbøkene til Gardell, men du gav meg veldig lyst til å lese den :)

God pinse!