RSS

Hvit tiger


Aravind Adiga: Hvit tiger, 265 sider

Dette er fortellingen om Balram Halwai, som er født og oppvokst i en fattig landsby i India, og arbeider seg fram til en rik og suksessfull gründer. Boken er formet som et slags høyttenkende brev, hvor Halwai skriver ned historien sin til ingen ringere enn Kinas president, Wen Jiabao. Halwai får jobb som privatsjåfør for Mr. Ashok, en av landsbyens velstående menn, noe som gjør at vi blir innlemmet i dagens India gjennom et samfunnskritisk øye. Halwai beskriver seg selv som en hvit tiger, det sjeldneste av alle dyr. Han er den eneste av kameratgjengen som kan å lese og skrive, og han nekter å bli i buret sitt. Hvit tiger vant Bookerprisen i 2008.

Hvit tiger minnet meg litt om Peer Gynt (noe tydeligvis alt gjør nå for tiden); en røverhistorie, men med et mye tyngre alvor. Tenk "Slumdog millionaire" (som jeg kun har sett, ikke lest), en fabelaktig fortelling. Jeg synes boka var god, vittig, rørende og grusom.

Anbefales.

6 kommentarer:

Knirk sa...

Å, dette var en av de første bøkene jeg skrev om på bloggen min:

http://knirk.no/2009/02/the-white-tiger/

Jeg likte den også!

annkolaas sa...

Fin omtale, Knirk! Jeg har litt skrivetørke for tiden, så det er så vidt jeg orker å taste ned noe - men jeg MÅ nesten skrive litt..;)

labben sa...

Ja, utvilsomt en meget god bok! Jeg gleder meg til å lese mer av Adiga.

ellikken sa...

26. januar i år skrev du denne kommentaren i bokbloggomtalen min om Hvit tiger:

"Denne har jeg i hylla og har lenge hatt planer om å lese. Nå må jeg snart få fart på meg, alle elsker den jo!"

Ikke bare har du fått lest den, du elsker den du også :)

annkolaas sa...

Hahaha, ja jeg tok meg jammen god tid, hører jeg. jeg forsøker å lese alle bøkene på ventelista nå, i stedet for å drasse med flere bøker hjem.

Janicke sa...

Denne syntes jeg var virkelig "vanskelig" å lese. Den er knallbra, og stiller noen helt grunnleggende spørsmål som det er vanskelig ikke å reflektere over.

Jeg syntes den er veldig annerledes enn Slumdogs, som jeg har lest og ikke sett. Mitt eks av den heter Q and A.