RSS

Tilbake til Tall Oaks

Kathleen Grissom: Tilbake til Tall Oaks, 464 sider. Oversatt av Elisabeth Sætvedt

Etter min mildt sagt, lunkne mottagelse av Frihetens vinder, var jeg en smule skeptisk til denne. Enda en (tykk!) bok om Sørstatene. Kunne dette gå bra?

Syv år gamle Lavinia blir funnet på et skip fra Irland til Amerika. Hun har hukommelsestap og vet ikke at hun nettopp har blitt foreldreløs. Kapteinen tar henne med til tobakksplantasjen sin, hvor hun skal bo sammen med slavene. Her blir hun tatt hånd om av husholdersken Belle, kapteinens uekte datter. Siden Lavinia er hvit, får hun en fot også innad herskapsfamilien, noe som skaper problemer den dagen hun blir tvunget til å velge side.

Ja! Endelig! Denne boken var alt jeg drømte om og mer. En real pageturner - umulig å legge fra seg. Etter knappe to dager var den slukt. Det er virkelig en storslagen fortelling, og beundringsverdig at forfatteren har greid å komprimere alt dette inn i 460 sider. Vi følger Lavinia fra hun er syv år og langt inn i voksen alder. Da jeg ikke har annet å sammenligne med, vil jeg påstå at det er sørstatsversjonen av Isabell Alendes berømte roman Åndenes makt. Tilbake til Tall Oaks gir leseren det meste en kan begjære av en bok: Drama, kjærlighet, krig og fred (og her er alt lov!). Det er Lavinia som forteller historien, men vi får også høre Belles versjon innimellom - noe som gir et dypere perspektiv.

Språkmessig synes jeg heller ikke den var så verst, snarere tvert imot. Et helt kurant språk, blottet for de unødvendige pompøse ordene. Historien blir fortalt, rett og slett.

Det er vanskelig å tro at dette er debutromanen til forfatteren, men det lover bra for fremtiden. Boken gikk rett inn på New Yorks bestselgerliste og er midlertidig utsolgt i samtlige nettbutikker. Jeg er sikker på at vi får høre om en planlagt storfilm, og har den ikke allerede vært det, så er den nok ganske snart månedens bok i Oprah Winfrey Book Club (finnes den enda?).

En god bok. Anbefales for alle. Jeg ble i hvert fall meget begeistret.

4 kommentarer:

Askeladden sa...

Denne har jeg i bokhylla og jeg gleder meg sånn til å lese den:)

Askeladden sa...

Den har jeg i bokhylla og jeg gleder meg sånn til å lese den:)

Bokelskerinnen sa...

Jeg søkte etter nytt om nye prosjekter fra forfatteren etter at jeg hadde lest og likt denne, og det ser ut som hun jobber med en ny roman om en indianerkvinne - basert på en sann historie. Jeg gleder meg veldig til den :)

annkolaas sa...

Askeladden: Det er absolutt noe å glede seg til. God lesning!
Bokelskerinnen: Så bra! Jeg gleder meg.