RSS

Et eget rom

Lotta Elstad: Et eget rom, 201 sider

Den pensjonerte professoren Anna Louisa Germaine Millisdotter våkner for alvor da en av hennes tidligere studenter, Katarina Ulv, har en kronikk i en av landets største aviser. Kronikken får Anna Louisa til å innse at offentligheten er full av nek.

Hvor stor toleranse hadde hun ikke med årene fått for offentlighetens mange nek? 

Anna Louisa setter seg ned og skriver sin egen kronikk til avisen, håndskrevet og med "løkkeskrift med r-er som så ut som u-er". Hun kler så på seg og går ut for å levere brevet i nærmeste postkasse. I bokens forløp får vi tanker og refleksjoner Anna Louisa gjør seg om ett og annet, og det er ikke rent lite, alt fra livets gang til eget og andres liv opp gjennom tidene får gjennomgå. Hun mener noe om det meste. Innimellom disse tankestrømningene følger vi henne på veien fra den leste kronikken til hennes eget brev som skal til livs.

Et eget rom er noe så genialt som "et moderne kammerspill", en feministisk samfunnssatire om "penger, pupper og professorater". Den erfarne leser vil kjenne igjen tilknytningen til Virginia Woolfs essay med samme navn, og se at Anna Louisa også sliter med å finne sitt rom, sin plass i det hele. Med sin siste kronikk krever hun igjen å få ordet og eie rommet i offentligheten. Boken er intelligent og har følgelig flere rom i rommet, historier i historien. Intet ser ut til å ha blitt overlatt til tilfeldighetene, og selv kulissene spiller sin rolle glitrende.

Denne boken ble slukt på noen timer. Det gikk simpelthen ikke å legge den bort. Jeg har ledd, grått og guglet, ledd og guglet litt til (om så bare for å sjekke at hendelser og navn var historisk korrekt. Det var det).

Et eget rom er absolutt verdt å lese. Og det holder jeg fast ved til tross for at jeg, som fremdeles ikke har kommet lenger enn til sesong fire av Mad Men, nå (ufrivillig) har blitt røpet deler av handlingen. Elstad, du er tilgitt.

Anbefales.

Takk til Flamme Forlag for leseeksemplar.

Her kan du lese hvorfor Rose-Marie mener det er årets morsomste bok.

5 kommentarer:

Beathe sa...

Åh,jeg er glad jeg har denne liggende og skal få lest den i løpet av den kommende uken. Ønsker deg et riktig god nyttår og ser frem til å følge deg neste år også.

annkolaas sa...

Tusen takk, Beathe. Ønsker deg et strålende godt nyttår, og ser frem til å følge deg videre. 2015 må definitivt bli et endra bedre leseår for min del.

Anita Ness sa...

Aj, nå fikk jeg lyst å lese denne.. men har dessverre ikke tid før den 7. Har flere som jeg skal rekke før da- men det byr seg jo anledninger senere for gode bøker.:) Godt nytt år til deg.:)

Rose-maries litteratur- og filmblogg sa...

Så fint at du også har oppdaget denne herlige boka!

Takk for link! :-)

Jeg ønsker deg et riktig godt nytt leseår!

annkolaas sa...

Godt nytt leseår til dere! Jeg har også maange jeg burde være gjennom til den 7., men frykter det ikke blir tid til mer enn en bok til da.