RSS

Populær - en selvbiografi

Maya van Wagenen: Populær - en selvbiografi, 261 sider. Oversatt av Line Almhjell

Vintagetips for nerdete jenter

15 år gamle Maya er så langt nede på popularitetsskalaen det går an å komme "uten å få betalt for å være på skolen". Da hun finner Betty Cornell`s Glamour Guide for Teens, bestemmer hun seg for å utføre et eksperiment. Hun skal følge tipsene i boka gjennom hele niende klasse, i håp om ikke lenger å være en grå mus. Kan en over seksti år gammel bok hjelpe henne til å bli populær?

Vakkert hår er noe av det viktigste en jente kan ha... Pent hår kan til og med utligne handikappet det er å ikke ha et pent ansikt... Håret kan være det som avgjør om du blir en vinner eller en taper.

Maya tar for seg tipsene i boka, måned for måned. Hun begynner med figurproblemer i september, hår i oktober, sminke i desember and so on. Når mai er over skal hun ifølge boka ha oppnådd høy sosial status og oppleve hvordan det er å være populær. Hun går ikke utenom og følger rådene slavisk, selv om en del av dem fører til latterliggjøring og forvirring blant medelever og lærere.

De fleste opplever en eller annen gang å være sjenert. Noen kommer fort over det, som en barnesykdom, mens andre er plaget i lange tider, som om de har fått en gjenstridig forkjølelse. 

Denne boka er kanonbra! Jeg leste den i et jafs, humret og moret meg. Maya er kjempetøff som tør å eksponere seg for dette, og det uten at noen andre enn familien hennes vet årsaken. Flere av rådene i Betty Cornells bok fra 1951 er komisk utdaterte, som for eksempel å kle seg i hvite hansker og hatt, mens andre er like aktuelle i dag. Maya viser hvordan det er å være ung og i verste pubertetsalder, men vi får i tillegg innsyn i mer alvorligere tematikk, som vold og narkotika. Maya har en sterk personlighet og et ærlig språk, og det er umulig ikke å bli engasjert i livet hennes.

Det er kanskje lettere å bli populær med et pent og attraktivt utseende, men det å være pen og attraktiv er aldri noen garanti. Det er en annen faktor som er mye viktigere, og det er personlighet. Personlighet er den mystiske egenskapen som gjø deg til den du er. Vanskelig å forklare, men lett å kjenne igjen. 

Populær - en selvbiografi er en sann historie. Maya van Wagenen er høyst reell og opplevde akkurat dette hun skriver om. Boka er full av bilder og tekst som dokumenterer dette sosiale eksperimentet, forordet er til og med skrevet av Betty Cornell - som Maya selv kontaktet. Jeg gleder meg til å introdusere historien til datteren min, som er bittelitt for ung akkurat nå. Men om et par år tenker jeg hun er klar.

Anbefales - for alle fra ca tolv år og oppover.

Enjoy!

2 kommentarer:

Tine sa...

He, he... det der er akkurat et sånt prosjekt som jeg kunne kommet til å hive meg på. Denne boken må jeg lese, for selv "gamle" damer trenger et spark bak fra tid til annen :)

annkolaas sa...

Gjør det! Boken er ikke bare festlig og sprudlende, men alvortung og med en god, seirende moral alle kan trenge å bli påminnet en gang i blant. Og ps. Du er slett ikke gammel!