RSS

En liste for livet

Lori Nelson Spielman: En liste for livet, 332 sider. Oversatt av Kirsti Vogt

34 år gamle Brett Bohlinger får sitt livs sjokk da morens testamente blir gjort til kjenne. Brett forventer å bli adm.dir i morens suksessfulle firma, men får i stedet sparken og beskjed om at arven står på vent til hun kan krysse av alle ti målene på en vedlagt liste. Hvilken liste, spør du? Joda, en liste Brett selv skrev som fjortenåring. Moren hennes fisket den ut av papirkurven og tok vare på den. Noen av målene på listen er allerede strøket, som å lære fransk, kysse Nick Nicol og bli cheerleader. Andre mål er litt verre, som å opptre på en stor scene, få barn og kjøpe hest.

Jeg innrømmer det. Jeg leser ikke denne type bøker så ofte. Jeg har ikke lest eller sett PS. I Love You eller The Bucket List, til tross for flerfoldige gode anmeldelser. Og nei, jeg hadde ikke så høye forventninger, for jeg har av erfaring opplevd at flere av disse lettvekterne følger den typiske oppskriften og du vet nøyaktig hva som skjer. For ikke å snakke om språket. De siste årene har har jeg ikke hatt mange gode opplevelser med denne type litteratur, men jeg fortsetter stadig. Det var noe med denne som fanget oppmerksomheten min. Og jaggu måtte jeg bite det i meg denne gangen, for denne boka er skikkelig god. Heldigvis. Av og til finner du en sjelden perle blant disse bestselgerne. Jeg leste boka i et jafs. Den var rett og slett umulig å legge bort, og jeg er helt seriøs når jeg sier at jeg faktisk ble litt deprimert da den var ferdiglest.

Han tar opp en bunke med rosa konvolutter som er buntet sammen med en gummistrikk. "Moren din bestemte at hver gang du når et av målene du har satt deg i livet, kommer du tilbake til meg og får en av disse konvoluttene. Når du har nådd alle ti, får du denne." Han holder frem en konvolutt merket FULLBYRDELSE. "Hva er det i FULLBYRDELSE-konvolutten?" "Arven din."

Ja, tittelen er kjedelig og jeg ser at det ferdige omslaget har fått det berømmelige "dame bakfra"- bildet. Så oppfinnsomt. Til alle forlag der ute: Vennligst slutt med dette. En liste for livet er en ordentlig feel good-bok. Historien er vittig, moralen er god og den minner oss på hva som er viktig i livet. Språket er heller ikke så verst. Boken tar flere uventede retninger, og selv ble jeg ganske besatt av å heie på en viss person mot slutten. Det er en fin historie, full av håp og drømmer, men likevel jordnær. Kanskje er vi mer framsynte som fjortenåringer, før seriøsiteten og tidsklemma tar overhånd og leder oss i feil retning?

Leter du etter lett sommerlektyre, er dette boka for deg.


Leseeksemplar fått av Cappelen Damm.


8 kommentarer:

Groskro sa...

Slike bøker er så fint å lese, sånne som en sluker i et jafs, men som en kanskje ikke hadde så høye forventninger til. Dette tror jeg er en bok jeg ville ha likt å lese, men leselista mi er litt lang om dagen.. :)

annkolaas sa...

I hear you! Og stadig lenger blir den nok.. :)

Tine sa...

Flott omtale! Boken blir med til England på torsdag :)

Beathe sa...

Så bra at du likte den! Jeg leste også denne boken i et eneste jafs omtrent. Ser at mange ikke liker disse coverne med "damer bakfra", jeg syntes de er fin jeg, men kan være enig med at de kunne hatt litt mer fantasi når det gjelder å lage omslag.

annkolaas sa...

Tibe: Så bra! Men du burde ha med flere, for denne leser du fort. Jeg greier ikke å legge til den nye bloggen din i bloggrulladen min, Beathe. Det er noe med macen som nekter altså. Men jeg titter stadig innom likevel. Så at du anbefalte den i VG. De burde ha bedre fantasi enn å ha "dame bakfra" på omslaget, og jeg vet om flere som styrer unna nettopp pga disse utbredte omslagene. Ja, denne boken tror jeg de fleste vil like.

Signe sa...

Las dette innlegget i går, og lasta ned boka øyenstraks. Eg har eigentleg vore på chick lit-avvenning, men fyrsteinntrykket var veldig godt! Måtte kjempa litt mot svevna, og gjekk fort tapt, men det var ikkje boka si skuld. Ser ut til å vera perfekt reise-lektyre. Og seint-på-senga-lektyre. Takk for tipset. :)

annkolaas sa...

Ver så god! Eg er på avvenning, som deg, men kjenner at det eigentleg er heilt greitt med litt enkel lektyre no for tida. Og så er det jo så kjekt om bøkene er gode. :)

Signe sa...

Det er sjølvsagt heilt greit, og nokre gonger er det midt i blinken – det var det i alle fall for meg. Las ut boka i forigårs, og likte ho kjempegodt!