RSS

Sterk kost


Susan Abulhawa: Morgen i Jenin, 346 sider.
Aschehoug


Da har jeg omsider lest denne boken. Jeg fikk den tilsendt av Aschehoug i mars, tror jeg, men har av ymse grunner ikke makket meg til å begynne på den før nå. Men den var absolutt verd å vente på!

Morgen i Jenin er fortellingen om Abulheja-slekten, som jages bort fra landsbyen Ein Hod og blir tvangssendt til en krigsleir i Jenin. Boken veksler litt mellom fortellere, men det er ungjenta Amal vi blir best kjent med. Amal har to eldre brødre, Yousef og Ismael, men Ismael blir stjålet som spedbarn og vokser opp som israeleren David. De to brødrene møtes i voksen alder, som fange og soldat og gjenkjenner hverandre straks. Brødrenes historie er likevel bare en bifortelling i denne følelsesmessige romanen.

Det er en vakker, men grusom og tragisk bok. De krigerske handlingene er til tider så detaljert skildret at jeg fikk problemer med å fortsette. Det er sterkt å få innsyn i hvordan det er å vokse opp i skyggen av krig. Forfatteren sier selv at palestinsk litteratur er mangelvare, og selv om personene i boka er fiktive er de historiske hendelsene og skikkelsene sanne. Palestina er virkelig.

Morgen i Jenin utgis så langt i 20 land og forfatteren er allerede i gang med å skrive manus til en planlagt film.

Anbefales.

1 kommentarer:

Mohamed sa...

Fantastisk anmeldelse. Jeg har hørt mye bra om denne boka her, så den er selvfølgelig i leselista mi.