RSS

Grisehjerter


Ingeborg Arvola: Grisehjerter, 391 sider

Siden Konrad har spilt familien fra gård og grunn, det være seg hipp leilighet og to biler i Oslo, ser kona Kine seg nødt til å flytte hjem til foreldrenes gård i Takelvdal. Hun ber Konrad ryke og reise, men han vil ikke forlate sitt livs store kjærlighet. Han elsker Kine og følger ydmykt med på flyttelasset, klar for måneder med taus utfrysing fra konas side. Slik går det til at Kine, Konrad og seks år gamle Iver Kufall innlosjeres sammen med bestemor, bestefar og sengeliggende oldefar Kufall på familiegården lagt oppi nord. Dette i seg selv er underholdende nok, men Takelvdal har mye mer å by på.

Kines gamle barndomsvenninne har nettopp blitt forlatt til fordel for en mye yngre modell. Hun har to vakre tenåringsdøtre, Alexis og Krystle. Alexis er med i Top Model Norge, og Krystle sliter med spiseforstyrrelser og har fått seg vaskejobb ved skjønnhesklinikken Northern Beauties. Det er Kines ekskjæreste som har startet opp klinikken, og den går som det suser. Han har alt. Kundene får justert nese, hake og fjernet fett og valker. Kjendiser som Carrie Grant, Stella og Stephanie Elba. Når han får vite at Kine har flyttet hjem innser han at det er henne han mangler.

Denne romanen er absolutt ikke som forventet. Leppestiftene på omslaget og teksten på baksiden fikk meg til å tro at det var en klissete ungdomsroman om gutter og forelskelse. Ikke at det var negativt, men jeg ble likevel positivt overrasket når innholdet viste seg å være litt mer "voksent". Jeg skjønner omslaget bedre nå når jeg er ferdig med boka, men jeg synes likevel ikke det reflekterer innholdet på en god måte. Grisehjerter handler om så mye at omslaget rett og slett ikke yter boka rettferdighet.

Det er en veldig morsom bok. Arvola bruker ironi og humor uten at det overskygger de mer alvorlige temaene. Hun skriver enkelt, men dypt og skildringene fikk meg til å se det levende for meg. Hestejenta Eline, Alexis og Krystle, smådesperate Merethe, nervøse Iver som er redd for det meste, Kine som fryser ut Konrad, Konrad som steller oldefaren og prøver å rette opp feilene sine - Enid som lengter etter oppmerksomhet fra Bjarne, og ender opp med å dele seng med en elgkalv, kjendisene ved skjønnhetsklinikken, arrogante Junior Innerst. En roman proppfull av handling, næring og kunnskap.

Jeg likte boka veldig godt!

Grisehjerter er ukens bok i Bokbloggturneen. Gina åpnet herligheten i går, i dag er det min tur, og i morgen fortsetter Askeladden.

1 kommentarer:

Beatelill sa...

Denne fikk jeg lyst til å lese :) Ser at forfatteren har skrevet et interessant blogginnlegg på "Forlagsliv" om bokanmeldere: http://www.forlagsliv.no/blog/2011/06/07/bokanmelderne-finnes-bokanmelderne-finnes/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bokanmelderne-finnes-bokanmelderne-finnes