RSS

Mitt bankande hjarte


Alf Kjetil Walgermo: Mitt bankande hjarte, 205 sider

Ukens bokbloggturnebok er Mitt bankande hjarte av Alf Kjetil Walgermo. I går blogget Fredrikke, i dag er det jeg og i morgen fortsetter Tiril (som jeg tror hadde feil nettadresse?).

Amanda er tretten år og stormende forelsket i David, den nye gutten på skolen. Jenny, Amandas bestevenninne, er slank, vakker og har fine former - men Amanda er fremdeles flat som en pannekake. Amanda og David tilbringer mye tid sammen, men Amanda er usikker på følelsene hans. Er han forelsket i henne, eller ser han på henne som en venn? På naustfesten til Gekki skal David til å kysse henne, men så blir alt svart. Amanda våkner opp på sykehuset og får beskjed om at hun trenger nytt hjerte.

Jeg hadde ikke lest noe om boken på forhånd, og trodde jeg skulle lese om nok en ungdomsforelskelse (ikke at det er noe galt i det, for all del. Vi liker sånt!). Med ett blir temaet så mye mer alvorlig - hjertesmerter får dobbel betydning, og vi får høre hvordan det er å nærme seg 14 år, stupforelsket, og samtidig kjempe for livet. Amanda går fra å være som tenåringer flest; bekymret for om hun noensinne vil få større pupper, til å måtte bruke rullestol for å ikke slite seg ut. Nå vet hun ikke om hun venter på livet eller døden.

Eg var så glad i dei. Men kunne eg vite at eg kom til å vere glad i dei med eit nytt hjarte? Det var ikkje eingong sikkert at eg ville kjenne dei igjen. Eg hadde sett ein film om ein mann som mista minnet. Han kjende ikkje igjen mora si. Var det ikkje verre å miste hjartet enn å miste minnet?
Eg ville ikkje miste hjartet mitt?
- Tenk om eg ikkje kjem til å vere forelska i David lenger! gret eg.


Alf Kjetil Walgermo har skrevet en vakker og sårbar bok, med skildringer sterkere enn tusen. Selv om Amanda venter på en hjertetransplantasjon, er hun fremdeles en jente på tretten år som forsøker å kapre hjertet til David. De spiller Zelda og drømmer om å bygge en flåte og seile til Panama - akkurat som den vesle tigeren og den vesle bjørnen. Amanda trenger å få være Amanda, ikke bare jenta med det store hjertet.

Eg har venta på eit nytt hjarte i tolv dagar.

Det er en nydelig, nydelig bok. Anbefales hjerteligst.

3 kommentarer:

ellikken sa...

Har fulgt litt ekstra med på denne boken, etter å ha lest om første bloggers begeistring. NÅ ble jeg overbevist en gang for alle :)

En annen ting: Ser du leser Lysnatt. Jeg har en tynn lefse i veska mi i dag, men så snart jeg har lest den ferdig skal jeg begynne på Lysnatt jeg også. Hvorfor jeg nevner dette? Uhm. Jeg vet ikke helt. Jeg ble bare glad da jeg så det :)

annkolaas sa...

Jeg ble også glad, så da var det verdt å nevne;)

Askeladden sa...

Eg blei litt skuffa over at jeg ikke fikk blogge om denne boken. Men sånn er det med bokbloggturneen. Men jeg skal defintivt lese den en gang.