RSS

Mamma er en countrysang

Cathrine Evelid: Mamma er en countrysang, 188 sider

Attpåklatten Gry vokser opp i et religiøst miljø på Jæren. Seksten år gammel får hun barn med Terje, noe moren og søstrene hennes har vanskelig for å svelge. Terje og Gry flytter til Stavanger, hvor Terje dykker i Norskerenna og Gry serverer på Grillen. Sønnen Stig har blitt ni år og er ofte med mamma på jobb. Hver kveld etter arbeidstid, pleier de å stikke innom utestedet Dickens for å hente hjem Terje. Stig får innblikk i mer enn han forstår, noe som gir historien et lavmælt og sårt punkt.

Som countrysanger flest, er også boka preget av savn og smerte. 26 år gamle Gry bærer på en drøm om å synge inn en reklamejingle i nærradioen, mens mannen kan deklamere Terje Vigen på rams. Begge er svært opptatt av musikk, spesielt Johnny Cash og Bonnie Raitt. En kontrast til oljebyens påbegynte jappetid og amerikanske tendenser, er Grys tilbaketrukne familie på Ogna i Jæren. De har gård og sverger til pietistiske verdier. For dem er havet ikke annet enn en kilde til mat, og de fnyser av Gry og Terjes "fancy" levestil som moderne familie på tre.

Jeg likte boka veldig godt. Tittelen traff meg midt i hjertet, og de stadige musikkreferansene gjør at handlingen åpner for flere lag. Romanen har i tillegg et tyngre tema som gjør denne  historien til en mer helhetlig og solid leseropplevelse. Og språket, ja det var slett ikke verst, det heller. Kudos til Evelid, som egentlig er billedkunstner. Eller burde jeg si også?

Anbefales.

Takk til Aschehoug.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den høyrest spennande. Eg har vekse opp i dette miljøet, sjølv, så eg fekk lyst til å lese denne.

(tidlegare bai/boklesebloggen)

annkolaas sa...

Hei! Gratulerer med ny blogg. Eg greidde ikkje å poste kommentar på sida di, men skal nok finne ut av det. Eg har så mange e-postar og passord, så det går litt i surr.

Karen sa...

Bra omtale! Denne har jeg faktisk ikke fått med meg, men jeg fikk veldig lyst til å lese den. Jeg har mange venner fra Jæren og har vært der en del, så det er et miljø jeg kjenner ganske godt til. Tematikken hørtes også trist & fin ut. Skal sjekkes ut!

annkolaas sa...

Takk! Fekk boka i går og slukte ho med ein gong.

Anonym sa...

Haha - eg rotar fælt sjølv nå.

Anita Ness sa...

Hei! Likte denne jeg også..) Leste den ut i går. Har blogget om den.