RSS

Fra A til Å

Fra A til Å

Lister! Finnes det noe kjekkere? Denne stjal jeg fra bokbloggen Migrating Coconuts,

Author you've read the most from: 
Heh, vi som har lest Sagaen om Isfolket (47 bøker) kan vel ikke annet enn å svare Margit Sandemo? Jeg leste også Heksemesteren (15 bøker) og Sagnet om Lysets Rike (20 bøker) i tillegg til en og annen frittstående roman) i min ungdom, så det blir vanskelig å toppe henne.

Best sequel ever: 
Hm, hm. Her må jeg nok svare Helga Flatlands trilogi. Alle tre er forøvrig like gode. Carl Frode Tillers Innsirkling 2 troner minst like høyt. Fantastisk litteratur!

Currently reading: 
Jeg har nettopp begynt på Gaute Heivolls nyeste roman: Over det kinesiske hav. Det handler om et ektepar som starter opp et fristed for "åndssvake". Begge jobbet med å forvalte Kristi kjærlighets ånd ved sinnsykehuset Dikemark, og meningen er å fortsette med dette arbeidet i det nye huset. Bokens omslag røper at de skal rammes av en tragedie så stor at det kommer til å forfølge dem resten av livet. Jeg har bare kommet til side noe-og-tredve, men liker det jeg har lest så langt. De to foregående romanene hans var jo svært gode, så Heivoll er allerede en favoritt hos meg.

Drink of choice while reading: 
Kaffe. Det pleier å gå i disse tre: Jeg drikker den svart fra kaffemaskinen min, lager meg en Neskafe cappuccino med tre suketter i, eller en iskald Tine Cappuccino - som helst har ligget i fryseren i en time. Mmm..

E-reader or physical books:
Jeg har aldri lest noe på nettbrett, Kindle eller hva det nå er som finnes av elektroniske lesegreier. Fysiske bøker er absolutt å foretrekke, men nå som utvalget av norske bøker tilsynelatende er bedre så kan jeg godt tenke meg en Kindle. Jeg fikk faktisk en i bursdagsgave for tre år siden (tror jeg), men det var omtrent bare engelske bøker å få tak i. Siden jeg ikke er så glad i å lese på engelsk så ble den bare liggende. En kompis ville kjøpe den, så da fikk han det. Jeg angrer egentlig ganske mye på det. Spesielt siden jeg faktisk - ironisk nok - har lest en del på engelsk siden. Kanskje jeg skal ønske meg til jul?

Fictional character you probably would have actually dated in high school: 
En jeg hadde hatt lyst til å date, eller en det er sannsynlig ville date meg? Om det er sistnevnte, må det vel bli han i En pingles dagbok eller noe sånt. Jeg var ikke akkurat den mest populære. Ellers høres han som hovedpersonen i Vigdis Hjorths Hjulskift datet ut som en jeg ville datet, da han var yngre selvsagt. 


Glad you gave this book a chance: 
Min kamp-bøkene av Karl-Ove Knausgård. Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å lese dem (som så mange andre), men ble jo påvirket av alt snakket da, og vips! var jeg helfrelst. Det er ikke til å komme bort fra at det er god litteratur, og så blir en jo så godt kjent med hovedpersonen. Oppvekstroman på sitt beste!

Hidden gem book: 
Jeg må innrømme at jeg ikke er helt kjent med dette uttrykket, men forstår av det Ann Helen i Migrating Coconuts skriver at det dreier seg om en ukjent perle? Denne boken er ikke ukjent,ei heller forfatteren, men jeg synes hun fortjener litt ekstra omtale. Jeg snakker om Marit Eikemo og boken er Samtale ventar. En utrolig god og morsom bok om den manglende, ventende kommunikasjonen mellom mennesker. 

Important moment in your reading life: 
Å, herlighet, det er mange! Da jeg gikk i første klasse og læreren vår leste høyt hvert matfriminutt fra Ekornløven av Kari Vinje. Jeg elsket den boka og lånte den minst en gang i året frem til ungdomskolen. Jeg har selvsagt for lengst presentert den for dattera mi, og lurer misanten på om det ikke er på tide med en oppfriskning snart. Senere gav Vigdis Hjorths Jørgen + Anne = sant meg en real oppvåkning, og Jeg savner deg, jeg savner deg! av Peter Pohl gjorde så sterkt inntrykk på meg i åttende klasse at jeg låste meg inne på rommet mitt og gråt i tre dager (jeg var ganske dramatisk i mine yngre dager). Da jeg var rundt 20 ble jeg fullstendig bergtatt av Sagaen om Isfolket og gikk inn i en dyp depresjon etter å ha lest ferdig siste boken. Heldigvis kom J. K. Rowling og Harry Potter meg til unnsetning. Bøker er livet!

Just finished: 
Jeg har omsider fått ut fingeren og lest The Catcher in the Rye av J. D. Salinger. Og ja da, jeg leste den på engelsk. Jeg har ikke tenkt å blogge om den, for let`s face it, hva mer kan jeg tilføye? En storartet bok. Jeg digget språket. Phony og goddamn og sunovabitch (så for meg Lilly i How I Met Your Mother hver gang jeg leste det ordet).

Kinds of books you won't read: 
Jeg er litt sånn bakvendt og leser ikke så mye krim, som jeg har forstått resten av Norges befolkning gjør. Faktisk leste jeg i et intervju i et gammelt Norsk Ukeblad i dag på legekontorets venteværelse at Lise Fjeldstad sier at hun må være den eneste voksne i Norge som ikke har lest noe av Unni Lindell og Karin Fossum (tror jeg det var), men neida, jeg har heller ikke det - om vi ikke teller med Lindells ungdomsbøker om Anna. Jeg orker ikke sånne Superstjernebøker med bilde av en vever og yppig dame omslynget av en langhåret og muskuløs mann på omslaget, og unngår helst bøker som alle andre trykker til brystet - som feks Cecilia Samartin (men det er mest på trass). Ellers er jeg ganske altlesende.

Longest book you've read: 
Jeg vet faktisk ikke. Det må vel bli (når jeg en gang bestemmer meg for å lese videre) Min kamp 6. Jeg gikk litt lei og kom til side 300 og noe.

Major book hangover because of: 
Denne var verre. Det må vel bli depresjonen jeg gikk inn i da jeg avsluttet Sagaen om isfolket. ganske heavy å gå fra å lese og tenke og puste Isfolket i et halvt år, til ikkeno. 


Number of bookcases you own: 
En på loftet og tre på stua. Jeg solgte dessuten en vi hadde på kontoret da vi skulle rydde plass til et barnerom.

One book you have read multiple times: 
Ekornløven av Kari Vinje, det meste av Astrid Lindgren. Biografien om Eleanor Roosevelt (usikker på nøyaktig hva den heter) leste jeg om og om igjen som barn. I voksen alder merker jeg at jeg glatt leser Agnes Ravatn flere ganger, og har vel pløyd gjennom Folkelesnad noen ganger.

Preferred place to read: 
Jeg leser overalt og blir heldigvis ikke bilsyk. Men favorittstedet er nok på kjøkkenet eller i sofaen.

Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you've read: 
"Å lese er som å tenke med en annens hode i stedet for sitt eget." Arthur Schopenhauer

Reading regret: 
Jeg er såpass nysgjerrig at jeg gjerne leser bøker jeg på forhånd vet er dårlige, så da kan jeg nesten ikke angre. Om ikke de gir meg en god leseropplevelse, så føler jeg som oftest at jeg sitter igjen med noe likevel. Men Pornopung av Mads Larsen, (Frognerfitter) og Golddigger av Alexia Bohwim er nok bøker jeg kunne spart meg.

Series you started and need to finish (all books are out in the series): 
Min kamp-bøkene av Karl-Ove Knausgård må jeg fullføre, eller rettere sagt vil jeg fullføre. Teller de forresten? Er det snakk om serier jeg ikke har fullført enda, så kommer jeg ikke på flere. Er det snakk om serier jeg har fullført, så leste jeg egentlig resten av bøkene i Twilight-sagaen og Dødslekene bare fordi jeg måtte. Jeg synes den første boka i begge de seriene var myye bedre enn resten.

Three of your all-time favorite books: 
Umulig å svare på, men jeg får si Kjærlighetens bok av Nicole Krauss, Ekstremt høyt og utrolig nært av Jonathan Safran Foer og Påskeparaden av Richard Yates (som jeg hadde helt glemt da Bjørg ba oss liste opp de fem beste bøkene). Nei vent, Morgon og kveld av Jon Fosse må også være med. Og Is-slottet av Tarjej Vesaas. Jeg kunne sagt minst fem til (egentlig 20), men jeg tror jeg stopper her.

Unapologetic fangirl for: 
Alle jeg nevner nedenfor.

Very excited for this release more than all the others: 
Jeg blir ellevill hver gang Agnes Ravatn, Ragnar Hovland, Helene Uri, Selma Lønning Aarø, Helga Flatland, Carl-Frode Tiller, Jonas Gardell, Olaug Nilssen, Kate Morton og Henrik Langeland (unntatt Verdensmestrene-serien, for mye sport!) Trude Marstein, Vigdi Hjorth, Nicole Krauss, Jonathan Safran Foer og sikkert mange flere. Meget glad i norsk samtidslitteratur altså.

Worst bookish habit: 
Jeg MÅ skrive bokomtale med en gang jeg er ferdig med boka, eller i alle fall før jeg begynner på neste bok - for å greie å bevare og gjenskape følelsen og minnene om den på best mulig måte. Du forstår sikkert at dette stresser meg en del da jeg ikke alltid har tid eller lyst til å hive meg i gang med å skrive. Går det et par dager uten at jeg har rukket å skrive, er det nesten ikke vits. Med mindre boken er veldig god, har jeg glemt halvparten allerede.

X marks the spot: start at the top left of your shelf and pick the 27th book: 
Sunniva Relling Berg med Beina i gitaren. En fin bok.

Your latest book purchase: 
Dustedagboka. Gave til en venninne av dattera mi som skulle feire bursdag.

Zzz-snatcher book (last book that kept you up WAY late): 
Ingen. Jeg greier ikke å lese om kvelden, jeg sovner bare - enn så spennende boka er. 

Det var meg. Hva med deg?

0 kommentarer: