RSS

Leksikon om lengsel

Hilde Østby: Leksikon om lengsel, 244 sider

Jeg leste Bjørgs innlegg om hvilke bøker hun nominerte til Bokbloggerprisen, og dro sporenstreks til biblioteket og hamstret. Denne ble liggende lengst, for jeg må innrømme at tittelen og omslaget egentlig ikke så noe særlig spennende ut. Men der tok jeg feil, for denne boka er knallbra!

En quizmaster som hadde sitt eget show på en fransk tv-kanal på 1990-tallet, ble forelsket i en av deltagerne ved første blikk og laget verdens vakreste quiz for å vinne henne. 

Og hva handler så Leksikon om lengsel om? Jo, nå skal du høre. Den fiktive redaktøren Liv Vestby har redigert et encyklopedisk verk for å bevise kjærlighet ved første blikk. Boka er bygget opp med 29 fortellinger fra A til Å, med den hensikt å fortelle hva som egentlig hendte i flere av verdenshistoriens mest kjente historier. Vi får blant annet høre om hvordan (eller rettere sagt hvorfor) salt sjokoladeparfait ble oppfunnet, sannheten om Romeo og Julie, den bibelske kvinnen Onana og hvordan Anne Boleyn fikk Henrik VIII avhengig av kaffe. Innimellom fortellingene får vi redaktørens egne betraktninger og eksperimenter om emnet, noe som setter en ekstra piff på verket.

Tilblivelsen av Botticelis berømte maleri "Venus` fødsel" må omtales i en revidert utgave. Det samme må historien om de to som møtte hverandre under første verdenskrig; den britiske soldaten Bill og den danske sykepleieren Antonia: Ingen av dem kunne hverandres språk, og Bill fridde ved hjelp av en lommeparlør og tegnspråk (ved hjelp av den samme parløren fant Bill senere ut at Antonia ikke egentlig snakket dansk, men var lidenskapelig pinsevenn; hun talte i tunger. Det finnes dessverre ennå ingen skikkelige parlører for tungetale).

Romanen presenterer så mange interessante vinklinger at de, for de fleste av oss, kjente historiene fremstår som nye. Ved hjelp av vitenskapelige metoder forsøker leksikonet å bevise at kjærlighet og lengsel er to sider av samme sak. Jeg innrømmer at det ble en del googling, før jeg innså at det faktisk er rent oppspinn. Hilde Østby ser for seg hvordan det kunne ha vært, og jeg kan ikke la være å tenke på hvilken fryd det må ha vært for læreren å lese stiloppgavene hennes. Østby er utdannet idehistoriker og journalist, og har tidligere arbeidet som forlagsredaktør. Med denne bakgrunnen guider hun leseren gjennom litteraturhistorien, mikser og trikser med fakta og er herlig fantasifull. Leksikon om lengsel er debutboken hennes og jeg er mer enn imponert. Romanen gikk ikke videre til Bokbloggerprisens kortliste, og jeg kan bare anta at det er fordi flere ikke har oppdaget denne perlen.

For en mer utfyllende anmeldelse bør du lese Bjørgs egen omtale av boken, men titt gjerne også innom disse bloggerne: Rose-Marie, Kasiopeiia og Silje.

En svært god bok. Anbefales!

4 kommentarer:

Beathe sa...

Holder på med denne nå,men har ikke kommet så veldig langt for jeg leser den innimellom andre bøker, men det jeg har lest til nå har virket lovende. Så gjenstår det og se om det holder helt inn.

Elin sa...

Denne høres faktisk interessang ut. Denne må jeg lese en gang :)

Birthe sa...

Jeg er enig i at omslaget ikke frister særlig, men det er ikke alltid en kan dømme boken etter det - jeg har flere ganger oppdaget gode bøker bak kjedelige omslag. Takk for tips til god bok :)

annkolaas sa...

Ja, boken kan fint leses stykkvis. Læreren i meg begynte med en gang å sile ut hvilke historier jeg kan bruke i undervisningen;). Det er en fin bok, gled dere!