RSS

Fjortis!

Nesten som før, 149 sider.


Det er siste dagen for Cappelen Damms Bokbloggturné nr.26. I går blogget Lady Netta om boken, og i dag pakker jeg sammen og avslutter hele turneen. Nesten som før er elleve historier om å være omtrent 14. Bidragsyterne er

Ingeborg Arvola
Taran L. Bjørnstad
Linde Hagerup
Sverre Henmo
Tania Kjeldset
Selma Lønning Aarø
Annette Munch
Charlotte Glaser Munch
Lars Mæhle
Ingelin Røssland og
Kjersti Scheen

Når jeg skal lese en ungdomsbok forsøker jeg alltid å omstille meg til en ungdom; tenke som en ungdom, føle som en ungdom. Det er ikke alltid like lett (jeg er tross alt tre dager fra å runde 30. Hjelp!), men jeg prøver å svare på følgende: Hva hadde jeg synes om denne boka som fjortis? Og jeg er rimelig sikker på at jeg hadde likt den.

Nesten som før er lettlest (Liker!), kort (Liker!) og setter fokus på forskjellige tema som opptar tenåringer i denne aldersgruppen (Liker!). Ifølge Cappelen Damms nettsider skal denne boken handle om pubertet og endringene som skjer under puberteten, men forfatterne skulle likevel ikke skrive om puberteten. Litt av en utfordring! Men jeg synes egentlig de greier det fint. Det som overrasker meg, er at nesten alle historiene handler om jenter. Av elleve korthistorier er det bare to som tar for seg guttene (Liker ikke!). Det er ikke alle som synes det er like interessant å høre om den første menstruasjonen eller BH-en. Dessuten har også vi jentene lyst til å høre mer om hvordan guttene opplever denne hormonelle perioden.

Noen av historiene er selvsagt bedre enn de andre, men ingen av de utpeker seg som spesielt gode språkmessig. Ingelin Røsslands historie hadde en klisjéaktig vending (Liker ikke!) mens Linde Hagerup inviterer leseren inn til koselige historier om farmor (Inger Hagerup. Liker!) Dog er de med på å forsterke inntrykket av at det virkelig er fjortishistorier vi har med å gjøre her.

Ellers får vi høre om den første forelskelsen, onani, bilulykke, venner som vokser fra hverandre, deiting (her skal det fornorskes. Liker!), hemmeligheter, bestevenninner, naboer osv osv. Det handler om fenomenet tenåring. Å være i grenselandet mellom barn og voksen. Selveste marerittet: Den grusomme (men likevel herlige) puberteten. I`m Not A Girl, Not Yet A Woman. Lalalaaaaa..

Er ikke omslaget stilig, vel? Det er nesten som før. Da du var fjortis!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha! Dette var en morsom og god omtale. Liker!

annkolaas sa...

Takk (Liker!) :)