RSS

Splatt!

Jan Chr. Næss: Teodor Sterk. En trist og blodig fortelling, 185 sider. Cappelen Damm


Bokbloggturné nr. 29 er i gang! I går blogget Gina og i morgen blogger Labben. Teodor Sterk har turneens fulle oppmerksomhet, en liten gutt som mister faren sin på tiårsdagen. Stakkars liten, tenker du nok. Heldigvis har han helt sikkert et solid nettverk rundt seg til å passe på ham. Men neida, Teodor har slett ingen til å passe på seg. Bortsett fra forferdelige Sivert Jensen, Skrittpartiets representant i kommunestyrets utvalg for barne- og ungdomssaker, som tar på seg ansvaret å huse Teodor. En skjebne verre enn døden!

Det er mange utpregete skikkelser i boka: Familien Jensen består av den superautoritære faren, to bortskjemte tvillinggutter, jevngamle med Teodor (som de forresten juler opp hver bidige dag) og moren, en spinkel kvinne som ikke gjør annet enn å stelle for familien sin. Sivert har sydd fast en skritteller i låret hennes, og festet hengelås på kjøleskapet, sånn at han kan følge med på alt hun foretar seg, og sørge for at hun ikke spiser utenom måltidene. Er hun ulydig, må hun ned i slangekjelleren.

"Putter han deg i slangekjelleren?" gispet Teodor. "Bare fordi du står opp om natten?" Frøydis Jensen smilte. "Nei, selvfølgelig putter han meg ikke i slangekjelleren bare fordi jeg er oppe og går litt om natten. Det ville da være litt i strengeste laget. Neida, han nøyer seg med å la meg sitte naken i regnet en time eller to."

Teodor Sterk sies å være en splatterkomedie for barn mellom elleve og 15 år, og her er blod og gørr så det holder. Den ene etter den andre blir drept på makabre og bestialske måter. Jeg synes det er ganske morsomt (og heslig), men kan ikke la være å spørre meg selv: Er dette virkelig for barn? De ironiske undertonene gir fortellingen preg av å være ment for voksne, men samtidig er språket tydelig rettet mot barn. De fleste av drapene skjer ved uhell, men likevel er det det en besynderlig moral i denne fortellingen. Men de tåler det vel, og har vel attpåtil sett verre, disse småbarna våre.

Her kan du se trailer av filmen.

2 kommentarer:

Synne sa...

Kan det stemme at Næss blir mørkere og mørkere? Han begynte jo med barnslig humor og spenning ("Fedtfarse-trilogien" (mine favoritter), Puddingmannen), så ble det Hevn (som jeg ikke har lest) og nå denne. Spennende å se hvordan en forfatter kan utvikle seg.

annkolaas sa...

Det kan hende. Må innrømme å aldri ha lest noe av ham tidligere..;)