RSS

A til Å - mine favorittbøker gjennom årene

Nå herjer listefeberen over bloggene igjen, og først ute (av de jeg har merket meg) er Labben og Beate, som har alfabetisert en favorittliste fra A til Å. Lister gjør meg alltid spinnvill i blikket og kløende i fingrene, så jeg kaster med selvsagt på. Jeg vet ikke helt om jeg greier å komme på en absolutt favorittbok av hver bokstav, hvis ikke får jeg bare slenge nedpå en bok jeg har lest.

Jeg greier dessverre ikke å begrense meg til en bok, og lister noen steder opp flere titler. Håper jeg er tilgitt..

A: Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nedreaas. Denne måtte vi lese på videregående, og jeg husker at moren til en venninne synes det var en grusom (men god) bok vi fikk utdelt. En over 60 år gammel bok om skam, og fremdeles like aktuell.

Annas barn av Unni Lindell, en favoritt i mine barneår.

B: Barnevaktklubben-serien av Anne M. Martin. Jeg var selvsagt medlem i Tuppen og Lillemor-klubben (senere tl-klubben), og elsket disse bøkene som barn.

Boktyven av Markus Zusak. Med døden som fortellerstemme får vi høre om vesle Liesl, som bor hos fosterforeldre under krigen.

C: Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl. Det eneste jeg kommer på som begynner med C. Men boka er jo eventyrlig bra.

D: Den trettende fortellingen av Diane Setterfield. En hyllest til gotiske romaner som Jane Eyre og Stormfulle høyder. Boka har alle de riktige ingrediensene for å gjøre leseropplevelsen komplett.

Drageløperen av Khaled Hosseini. Need I say more?

E: Ekstremt høyt & utrolig nært av Jonathan Safran Foer. Hvorfor kan du lese her. En nydelig roman om ni år gamle Oscar, foreldra, besteforeldra, 11. sept, Black, Stephen Hawking, oppfinnelser, nysgjerrighet og hemmeligheter. Boka supplerer med bilder og typografi.

En rekke avbrutte forsøk av Selma Lønning Aarø. Forfatteren forsøker å gjenskape minner fra barndommen, men blir stadig irrettesatt av moren. Veldig morsom og original bok. Her ser du hvorfor.

Ekornløven av Kari Vinje. Læreren leste til oss fra boka i hvert friminutt da jeg gikk i 1. eller 2. klasse. Jeg lånte den årlig gjennom hele barneskolen. Fantastisk historie om vennskapet mellom to jenter.

F: Få meg på, for faen! av Olaug Nilssen. Denne absurde, og til tider perverse, boka gjorde uslettelig inntrykk. Hysterisk morsom!

G: Gummi-Tarzan av Ole Lund Kirkegaard. Denne underlige skruen ble jeg introdusert for på barneskulen. Det gav mersmak.

H: Harry Potter-serien av J.K. Rowling. En fantastisk serie på syv bøker som trollbinder store og små. Det trengs vel ingen ytterligere kommentar her.

Heksene av Roald Dahl. Fenomenalt!

Historien om Eleanor Roosevelt av Lorena Hicock. Mamma hadde denne i bokhylla da jeg var barn, og jeg leste den flerfoldige ganger. Jeg husker at den ble anbefalt for småpiker i tv-serien Judging Amy, det var litt gøy. Dessverre finner verken jeg eller mamma igjen boka.

I: Is-slottet av Tarjej Vesaas. Romanen tar for seg venninnene Siss og Unn. Vesaas skildrer på en følelsesmessig og stemningsfull måte.

J: Jane Eyre av Charlotte Brontë. En foreldreløs pike vokser opp hos en følelseskald tante. Hun blir plassert på fattigskolen, og får senere jobb som guvernante ved en herregård. En klassiker!

Jørgen + Anne = sant av Vigdis Hjort. En megafavoritt i barndommen. Jeg lånte den videre til bestevenninna mi, broren hennes, storesøstra og jeg tror jammen boka gikk på rundgang gjennom hele nabolaget før jeg fikk den tilbake. Moro!

Jeg savner deg, jeg savner deg av Peter Pohl og Kinna Gieth. Boka handler om tvillingene Tina og Cilla. Cilla dør i en ulykke og Tina sitter igjen med et stort savn. Jeg leste boka da jeg gikk på ungdomskolen, gråt og gråt i dagevis.

K: Knutsen og Ludvigsen og Den Gale Bergenser av Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen. Denne boka kjøpte morfar til meg da jeg var syv år, og jeg har den fremdeles i hylla. Jeg leste den flere ganger, og husker at jeg trodde bergenser var en slags genser;)

L: Lenker av Anne Karin Elstad. Hele folket på Innhaug er for så vidt verd en titt.

M: Melancholia 1 og 2 av Jon Fosse. I første boka tolkes maleren Lars Hertervigs melankolske stemning. Fosse beriker det hele med sin unike mimetiske og suggererende skrivestil. Andre boka tar for seg Hertervigs søster på sine gamle dager. Fantastisk, nydelig og grusom bok om livet og døden.

Matilda av Roald Dahl. Ekstraordinær historie om den spesielle lille jenta Matilda. Magisk!

N: Naiv.Super av Erlend Loe. Som de fleste av Loes bøker, er den fantastisk morsom. Om å finne seg sjæl, bankebrett og lister. For å nevne noe.

O: Overtalelse av Jane Austen. Romantisk kjærlighetsdrama i beste Austen-stil. Sterke selvstendige kvinner mangler ikke, heller ikke den arrogante mannen, hysteriske kvinnfolk, sladder og kaffeslabberas på den engelske landsbygda. Stjålne blikk, en hånd som streifer en annen.. Sukk!

P: Påskeparaden av Richard Yates. Denne slukte jeg i påska. En sofistikert historie om to søstres tragiske liv. Her utdyper jeg.

Piken og døden av Quentin Patrick. Et mord har funnet sted på et college, og alle er mistenkte. Klassisk krim.

Q: ?

R: Ronja Røverdatter av Astrid Lindgren. Ikke favoritten min av Lindgren-bøkene, men jeg kom ikke på andre på R.

S: Her kommer jeg ikke utenom Sagaen om Isfolket av Margit Sandemo. Serien inneholder alt. Og da mener jeg alt! Liker du humor, kjærlighet, lidenskap, mysterier, myter, historie, spenning, overnaturlig, naturlig, sentimentalitet osv osv. Ja, da liker du Sagaen om Isfolket. 47 omdiskuterte bøker, elsket og hatet av flerfoldige.

Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda. Vakker og skildrende bok.

Sangen om den røde rubin av Agnar Mykle. Suverene Ask Burlefot.

T: Tusen strålende soler av Khaled Hosseini. Det er vel ikke nødvendig å utdype.

Twilight av Stephenie Meyer. Jeg er ikke fra meg av begeistring for hele serien, men den første boka likte jeg svært godt. Spenningen mellom Bella og Edward uimotståelig. Umulig å legge fra seg. Jeg synes ikke de andre bøkene var så gode, men verdt å lese likevel.

U: Ut og stjæle hester av Per Petterson. Jeg synes ikke den er så hoppende god som alle vil ha det til, men den er absolutt ikke dårlig.

V: Volvo Lastvagnar av Erlend Loe. Frittstående oppfølger av hysterisk morsomme Doppler. Denne gangen reiser eksentriske Doppler over grensen, hvor han blant annet lister opp forskjellene mellom Norge og Sverige.

Vaffelhjarte av Maria Parr. En hjertevarm og inspirerende fortelling om vennskap og oppvekst. Les mer om min begeistring her.

Vill ni åka mera? av Selma Lønning Aarø. Les hvorfor her.

Vente, blinke av Gunnhild Øyehaug. Flere historier vikles inn i hverandre. Vakkert og stemningsfullt.

Vita brevis av Jostein Gaarder. En vakker kjærlighetshistorie. En ungdomsfavoritt!

W: Wuthering Heights av Emily Brontë (søsteren til Charlotte). Et klassisk kjærlighetsdrama om Catherine og Heatcliff. Du har vel hørt Kate Bush sin kjente sang?

X:

Y:

Z:

Æ:

Ø:

Å:

Nå har jeg vridd hodet i snart tre dager, men dette er alt jeg kommer på.

Er du enig/ uenig i mine favoritter? Nå vil jeg vil gjerne vite dine favoritter fra A til Å!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ah, så fin liste! :) "Overtalelse" av Austen skulle egentlig vært på lista mi også, men jeg satte opp "Owen Meany" i stedet til slutt. Har du forresten lest Mansfield Park av henne? Anbefales i alle fall. :)

annkolaas sa...

Jeg har den faktisk i hylla. Da skal jeg oppgradere den i køen:)

ellikken sa...

Ååååååååh! Du har satt opp Jørgen + Anne = Sant <3 Fantastiske fineste boka jeg ikke tør lese igjen som voksen :)