RSS

6/52 Ut å kjøreNå befinnner jeg meg i Trondheim. Nærmere bestemt Quality Hotel Panorama, ved siden av City Syd - og jada, lommeboka har merket det. Jeg er på kurs i noe som kalles "Ny Giv" i regi av Lese- og skrivesenteret i Stavanger. Dag 1 av 3 er unnagjort. I dag har vi lest en tre-fire noveller, og da tenkte jeg like godt å slå to fluer i en smekk og la en av disse være den sjette leste novellen.

Erik Kjærstad: "Ut å kjøre"

-Stemme ikke identifisert, sa datastemmen. - En fremmed sitter i bilen. Svendsen kaldsvettet. - Jamen, det er jo meg! skingret han. - Det må være noe galt med stemmeindikatoren!

Novellen handler om Petter Svendsen, som setter seg inn i sin nye, dyre bil av modellen G-54. Vi forstår at handlingen er lagt frem i tid. Bilen har blant annet stemmeindikator og veidatasensorer, og Svendsen tenker tilbake på "gamle dager da man måtte bytte mellom vinter- og sommerdekk". Haakon Magnus er konge og Oslo konserthus er byttet ut med en politistasjon. Svendsen har hatt en lang dag og er på vei hjem. Alt ser ut til å være i skjønneste orden. En radioavsending reklamerer for Transformers halstabletter, noe som gjør Svendsen oppmerksom på at jo, han har faktisk litt vondt i halsen. Halsonden gjør stemmen hans så grøtete at stemmeindikatoren ikke kjenner igjen stemmen hans, og setter i gang nødvendige tiltak for å eliminere bilens inntrenger...

Jeg innrømmer å aldri ha hørt om verken forfatter eller novelle. Fullstendig ukjent for meg. Selve novella var helt ok. Småmorsom og et interessant tema. Ikke helt min smak, men jeg skjønner poenget - og enda viktigere; Den faller helt sikkert i smak hos flere av elevene mine, og spesielt de mannlige. Lesingen legger til rette for diskusjon av flere dagsaktuelle tema. Og sånt liker vi.

Konklusjonen må vel bli noe a`la: Anbefales for norsklærere.

1 kommentarer:

Ingaplinga sa...

Morsomt at du har brukt denne! Tror dette opplegget skal gjennomføres i min klasse når vi skal ha om noveller! Synes vi var dyktige!

Måtte selvsagt tvitre om ditt innlegg, så i morgen er det kanskje du som kommer på trykk ;P