RSS

Jørgen + Anne = sant


Vigdis Hjorth: Jørgen + Anne = sant, 135 sider

Denne uka slår Cappelen damms Bokbloggturné til med en skikkelig klassiker. Hjorths barne- og ungdomsbok ble utgitt første gang i 1984, og skal nå relanseres i forbindelse med filmatiseringen.

Jeg er nok ikke alene om å glede meg over at boken omsider skal festes til lerretet. Jeg var vel rundt ni-ti første gang jeg leste boken, og jeg e-l-s-k-e-t den. Venninna mi leste den etter meg, så tok broren over, og jeg tror den gikk på rundgang i hele nabolaget før jeg fikk den tilbake. Stor suksess altså. 20 år etter har jeg igjen lest boken, og tro det eller ei, men jeg likte den kjempegodt. Sikkert ikke like mye som sist, men det skal vel godt gjøres å få en tredveåring like begeistret som en fjerdeklassing. Jeg moret meg i alle fall veldig, og husker godt mange ting i boken. En ting jeg hadde glemt, var at det var her jeg lærte hva jeg elsker deg heter på fransk. Og så tok jeg nok flere referanser enn sist. Tviler på jeg visste verken hva eller hvem Pavlova var sist. Eller hadde kjennskap til Obstfelder. Lærerikt for liten, nostalgisk for stor.

Boka handler om ti år gamle Anne, som blir forelsket i Jørgen. Han har akkurat flyttet inn i Banditthuset, tilholdsstedet for den mye beryktede Banditt-Helga - som var forelsket i prestesønnen og klipte flettene av rivalene sine. Anne er redd for at Jørgen skal elske Ellen, med den fine lange hestehalen, og skriver derfor et falskt kjærlighetsbrev fra ham til henne. Annes bestevenninne, Beate, elsker Einar, men er redd for at han elsker Tone. Det foregår en god del skriving av kjærlighetsbrev, falske som ekte, noe som til slutt ender med en aldri så liten katastrofe.

Det er en herlig liten perle av en bok, og jeg forstår ikke hvorfor den ikke har blitt filmatisert før nå. Jeg husker så godt at vi drev med mye av de samme tingene, og selv om boken er over 25 år er jeg sikker på at dagens tiåringer (pluss minus) vil kjenne seg igjen. Jeg skal gi den videre til mitt snart elleve år gamle søskenbarn, og håper hun får like stor glede av den som jeg fikk.

Bokbloggturneen fortsetter hele uka, og klikk deg inn på Hobitt dersom du er nysgjerrig på hvordan neste blogger ut opplevde boka.

Anbefales hjertligst!

9 kommentarer:

Ingaplinga sa...

åååå, e vil lese den!!!
regna m at e nok ikke får den på bloggturneen, men e kan jo prøve å få den innkjøpt til skolebiblioteket likevel ;)

ellikken sa...

Så heldig du er som fikk være med og blogge om denne :)

Jørgen+Anne=Sant betyr noe helt spesielt for meg også. Jeg blir glad og kriblete i magen bare ved tanken.

Boken var den første jeg leste på en dag. Husker så godt stolen jeg satt i, lå i, veltet meg rundt i. Jeg forelsket meg i Jørgen, i Anne, i sykkelen og i boken :)

Gleder meg _veldig_ til å se filmen.

annkolaas sa...

Det er kinopremiere denne uken:)

Synne sa...

Så filmen i går, den var herlig!

Anonym sa...

Denne boken husker jeg også godt fra barneskolen... Sukk! Det vil si, jeg husker ikke innholdet, bare at jeg elsket den. Hvis det går an for voksne å lese den i nostalgisk øyemed, er det virkelig på tide å friske opp hukommelsen!

Askeladden sa...

Jeg leser den akkurat no. Selv om den er ei barnebok så liker jeg den kjempegodt:D. Jeg vurdere nesten å se filmen også

annkolaas sa...

Jeg hadde i første omgang ikke tenkt å se filmen, siden barna mine er for små, men nå begynner jeg også å vurdere det. Boka er helt herlig!

Anonym sa...

Tror jeg har lest den da jeg var yngre, den virker i alle fall VELDIG kjent. kjønte inne at det var den før jeg hørte de sa navnet Jørgen Ruge på reklamen. det virka så kjent. hehe

Bai sa...

Denne leste eg også i fjerde klasse. Og utsegna om at tiåringars forelskingar er minst like alvorleg som dei vaksne si (eller noko slikt?) har eg hugsa sidan. Dette er ei bok eg gleder meg til å lese om igjen, med voksne auge.