RSS

Akilles


Kristian Klausen: Akilles, 175 sider


Årets første bokbloggturné er i gang! Kasiopeiia åpnet i går, - og hun likte den ikke. I dag er det min tur og jeg likte den derimot veldig godt. Det blir spennende å se hvem av oss Løvinnen er enig med når hun forsetter turneen i morgen. Boka heter Akilles og forfatteren er Kristian Klausen.

Akilles handler om en 25 år gammel mann som har takker ja til ett års vikariat som formingslærer ved Røyken videregående skole. Han har studert kunst og mytologi, og drømmer om å bli kunstfotograf. Få dager før skolestart får han beskjed om at formingsklassen er lagt ned, og rektor tilbyr ham i stedet et halvt års engasjement som kroppsøvingslærer. Han er lite fristet, men tar jobben. De andre kroppsøvingslærerne er i harnisk over at en ufaglært kunstner skal lære opp elevene i et så krevende fag. Selv tvinger han elevene til å spille basketball hver gang, det eneste spillet han selv mestrer.

Allerede første skoledag oppdager han et skjult hull i veggen, fra lærergarderoben og rett inn i jentedusjen. Han er i tvil om han skal varsku ledelsen, og bestemmer seg til slutt for å la være. Til slutt faller også han for fristelsen og kikker inn i hullet. Han rettferdiggjør det ved å tenke at seksualitet er noe nedarvet gjennom tidene, altså er lysten ikke hans feil. Dessuten så sliter han med impotens. En av kroppsøvingslærerne får etterhvert et godt øye til ham, men selv er han mer interessert i en av elevene.

Hadde jeg noen favoritter blant guttene? Egentlig ikke. De som utmerket seg innen en idrett, bar ofte preg av å komme fra ressurssterke hjem, der det var tydelig at det stod en pappa bak, og dette bød meg imot.

Klausen skriver svært godt, humoristisk og alvorlig om hverandre. Personbeskrivelsene er veldig nøyaktige, og jeg humret flere ganger gjennom boka. Det er en veldig bra bok, gjennomsyret av humor, kropp og gresk mytologi. Jeg synes ikke mytologidelen var så voldsomt spennende, men det kan sikkert andre være uenig i. Jeg likte boka uansett.

Anbefales!

2 kommentarer:

Kasiopeiia sa...

Spennende vi synes så forskjellig om boken! Spent på å se hvordan det fortsetter utover uken, det er i alle fall sikkert.

Ingaplinga sa...

Har meldt meg på turneen eg og no!
Spanande, men det tok litt tid før eg fekk med meg at ein måtte ynskje seg bøkene, eg trudde dei kom automatisk!

Gledar meg til å lese litt meir ungdomslitteratur framover, fekk verkelig lysta på det under NyGiv-kurset. Har henta fram fleire av bøkene ho dama snakka om, og gledar meg til å bestille dei vi ikkje har!