RSS

Ung jente, voksen mann

Eline Lund Fjæren: Ung jente, voksen mann, 121 sider

Tematikken i boken ligger i tittelen. En ung jente på tretten år innleder et forhold til en mann over tretti år.

- Visste du at jeg fyller fjorten på tirsdag?
- Gjør du? Nei det visste jeg ikke. 
- Jeg vil gjerne komme i morgen.

Jenta er ballettdansende statist i mannens musikkvideo, og de kysser i garderoben. Siden treffes de jevnlig i fem år. Forholdet bærer preg av at de er så forskjellige, at det de gjør er forbudt for omverdenen.

Hun lener seg mot meg, Jeg har ingenting å tilby deg, hvisker hun. Jeg orker ikke, kan ikke. Jeg slår hodet i lampen da jeg leter etter jakken og da jeg går ut døren åpner hun vinen, vel vitende om at jeg snart kommer tilbake. 

Synsvinkelen veksler mellom jenta og mannen, noe som skaper en god dynamikk. Selv om det handler om en overgriper og et offer, er det ikke opplagt moraliserende. Begge lider av forholdet. Mens kompisene hans gifter seg og får barn, er han på stedet hvil og er sammen med henne i skjul. Hun vokser fra venninnene og dras mot voksenverdenen altfor tidlig. Maktbalansen er jevn. Begge bytter på å ha overtaket. Hun er ikke naiv og vet hva hun går til. Sier hun. Når hun er 19 år og de kan dyrke kjærligheten på lovlig vis, sliter de med å innfinne seg etter fem år i skjul. Fokuset ligger ikke på det forbudte, på skammen. Kjærligheten beskrives som sensuell, men ødeleggende. Forfatteren viser dyp innsikt og fører et veldig godt språk. Romanens styrke ligger i det kraftfulle, men nøysomme språket. At forfatteren bare er 19 år er særs imponerende.

Anbefales.

aariho har også omtalt boken.


5 kommentarer:

Elin sa...

Høres ut som en bok man må få med seg :) Takk for tips!

Tine sa...

Tittel høres jo ut som noe jeg ikke kunne tenkt meg å lest, men en kan fort bli lurt. Omtalen din fikk meg til å bli nysgjerrig på boken, så kanskje :)
Utrolig bra å bli gitt ut som 19 åring!

annkolaas sa...

Boken fikk ikke helt frem #den følelsen, som dere kanskje merket av min litt kjølige/nøytrale omtale, men språket og skildringene er uansett verdt lesingen.

astridterese sa...

Det hørtes ut som en bok jeg må lese. Takk for tips!

Ingaplinga sa...

denne skal e lese!