RSS

1/52 Renslighet er en dydSom tidligere nevnt, har Bai utfordret seg selv til å lese 52 noveller på 52 uker - og oppfordret andre til å gjøre det samme. Jeg har en liten pause nå, og kastet meg over læreboka - som jeg vet inneholder en rekke noveller, blant annet Kim Småges "Renslighet er en dyd".

Kim Småge er Norges første omtalte "krimdronning". Hun har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, og regnes som en av grunnleggerne av den feministiske krimbølgen i Norge. Hennes egentlige navn er Anne Karin Thorshus, og hun debuterte under navnet Kim Småge i 1983. "Renslighet er en dyd" er fra novellesamlingen Kvinnens lange arm, utgitt i 1992.

Novellen er på knappe seks sider og er fortalt av en kvinne. Hun åpner novellen med å fortelle om mannen sin. Den perfekte ektemannen. Feilfri og dyktig. Han har bygget et ti meter høyt stupebrett i hagen, og inviterer stadig til selskap ved bassengkanten. Kona blir satt til å servere drinker og rengjøre flisene rundt.

Selv om det er kvinnen som forteller, er det mannen vi hører. Han sniker seg inn og dominerer handlingen. Han er perfekt og krever intet mindre av familien. Kona og barna. En tyrann. Han vil rage høyere enn alle andre, sole seg i glansen av de under.

Småge har en god fortellerstemme, nøyaktig og punktlig på en kvass og ironisk måte. Hun slipper stadig små hint, noe som gir en god spenningskurve. Hun skaper et tydelig bilde av mannens undertrykking, noe som gjør at vi føler sympati med kvinnen. Kvinnen tar til slutt saken i egne hender og løser det på en elegant måte.

Småge tar i bruk flere virkemidler, hvor språk og handling føyes sammen på en stilfull, men enkel måte. Akkurat slik ekte krim skal være. Jeg synes dette var en veldig god novelle. Anbefales!

Her er hun, trønder-Kim (bilde fra verdensveven)

2 kommentarer:

Bai sa...

Takk for godt tips.

Å bla gjennom norskbøkene var jo ein veldig god idé. Der er det jo mange noveller.

Stine Marie sa...

Det var denne novellen som fikk meg til å lese samtlige av Kim Småges romaner :)