RSS

3/52 Voksenting


Maria Børja: Voksenting, 157 sider

Jeg har kommet til tredje novelle i utfordringa om å lese 52 noveller på 52 uker. Eller, vel, jeg tok like godt hele boka når jeg først var i gang. Voksenting består av tretten noveller, alle mer eller mindre pornografiske. De handler om sånt som voksne gjør (ja, er vi nå egentlig så sikre på det?). Felles for alle novellene er at det er en kvinnelig hovedperson. Et jeg som forteller.

Jeg kjenner at det er vanskelig å si hva jeg mener om boken. Om innholdet. Børja går rett på sak og skildrer grovere enn jeg tør lese høyt. Sex går igjen i samtlige noveller. Brutalt, nært, kroppslig. Ofte skittent og ekkelt. Oppkast, tarmer, væskeholdige utvekster. Her legges det ikke skjul på noe. Og hvorfor skal det? Jeg synes det er tøft av Børja å skrive dette. Det er naturlig. Ekte. Men ikke alltid for meg.

Språket hennes må trekkes frem. Hun skriver veldig bra. Jeg likte svært godt "Fremdeles en pen mann", "Til du blir grei" og "Noe jeg driver med", kanskje de med minst seksuelt innhold. Men fremdeles usminket, kroppslig. Hun skriver rett fram, og skildrer uten slitte fraser. Likevel sitter jeg igjen med en usikker følelse. Likte jeg boka? At hun skriver slibrig burde ikke være et hinder når jeg skal fortelle om boka, likevel kjenner jeg at det er det. Det ligger og sperrer.

Jeg er prippen.

7 kommentarer:

Mari - Escape In A Book sa...

Oppkast, tarmer og sex? Da vil jeg også være prippen for det hørtes ikke ut som noe for meg. Jeg har generelt sett ikke problemer med å lese om sex men det må virke naturlig for meg, det handler kanskje om at man må kunne kjenne seg litt igjen?

Flott og ærlig anmeldelse var det! Lykke til videre med utfordringen :)

Jeg håper du liker Kjærlighetens historie. Jeg leste den for to år siden og syntes det var en nydelig bok.

ellikken sa...

Hoho! Definitivt ikke en bok jeg takler å lese! Om du er prippen er nok jeg prippen-est...

annkolaas sa...

Jeg ville gjerne, men det ble litt for mye for en sart sjel som meg;)

Bokelskerinnen sa...

Jeg har snust litt på denne, og til tross for anmeldelsen ble jeg faktisk litt nysgjerrig. Jeg tror jeg kan ha godt av bøker som utfordrer meg litt, men må samtidig si at da jeg leste "Våtmarksområder" ( som virker litt lik) klarte jeg ikke å fullføre den.

Selv om du har lest denne som en del av novelleutfordringen, er det likevel ok at jeg legger inn link til anmeldelsen din i min oversikt over debutanter lest i januar?

annkolaas sa...

Bokelskerinnen: Ja, det er selvsagt helt ok. Jeg har lest om opplegget, men trodde jeg måtte lese spesielt utvalgte bøker. Bare før opp;)

Hmm. Da jeg kom på jobb i dag, lå faktisk "Våtmarksområder" og ventet på pulten. En kollega har lest den. Den virker interessant, men etter "Voksenting" og det du sier her, er jeg usikker. Den er ikke så veldig tykk da, kanskje jeg skal gi den et forsøk.

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Novelleideen var et fint prosjekt som jeg gjerne vil følge med på, men som jeg vet blir for mye for meg å gjennomføre selv. Jeg har lest nesten hele Voksenting, men jeg ble ikke grepet og leste den ikke ferdig. Jeg syntes ikke at sexen tilførte noe til teksten, slik den gjør det i Tjuendedagen av Geir Gulliksen som jeg likte veldig godt og som også er svært eksplisitt.

mariacha sa...

Hei!

For meg som har skrevet Voksenting, var det spennende å komme over denne bloggposten. Jeg mener jo at ikke sex finnes i absolutt alle novellene (men kanskje gjør det dét), og at selv om sex og kropp er mye til stede, er det ikke nødvendigvis det som er temaet, men alle lesninger er gyldige, så her må dere bare tenke som dere vil? Til Ingrid vil jeg imidlertid gjerne si: Den siste novellen er viktig for meg, så jeg håper du vil gi den en sjanse.

Takker for fine tanker rundt novellene mine, og håper dere finner fram til Ingvild Rishøi. Hun er knallgod!

Hilsen Maria