RSS

Hun finnes!


Maria Amelie: Ulovlig norsk, 217 sider

I forrige uke oppfordret Janke bokbloggerne om å lese Ulovlig norsk, og skrive om boken. En av de som fulgte opp, er Knirk. Jeg kastet meg på, men boken lot vente på seg. Utsolgt fra bokhandlerne, lange ventelister hos bibliotekene. Og det er jo bare positivt. Lørdag hadde jeg omsider boka i hende.

Jeg har nok ikke noe nytt å tilføye, som ikke allerede har blitt sagt. Av bloggere, skribenter, avisene, tv. For og imot. Ja eller nei. De fleste ser ut til å ha en mening om denne jenta. Også jeg. Etter å ha lest denne boken, holder jeg fremdeles fast på mitt. La Maria Amelie få bli.

Og man skulle aldri ta for gitt at man var et menneske, at man hadde følelser, at man var, at man fantes. Man skal aldri ta livet sitt for gitt.

Maria Amelie har vært på flukt mesteparten av livet. I Ulovlig norsk forteller hun om flukten fra Kaukasus til Russland, fra Russland til Finland, fra Finland til Norge. Hun kunne valgt å kjøpe falskt pass og leve resten av livet på en løgn. Enkleste utvei. Hun bestemmer seg for å kjempe. For å finnes. Hun står frem med sin historie. Sannheten koster henne friheten.

Jeg følte nå at jeg hadde fått en familie, jeg kunne hate og elske dem, de var der uansett, og det gjorde meg rørt til tårer. Jeg fikk en tullete tanke i hodet mitt. Hvis jeg noen gang giftet meg, trengte jeg ikke lenger bekymre meg for at jeg bare ville se mamma og pappa på gjestelisten fra min side, for etter åtte år i Norge ville plassene for gjestene fra min side være overfylt. Jeg var ikke alene. Jeg var ikke alene! Jeg var ikke et hjemløst, identitetsløst menneske på flukt. Jeg fantes!

Maria Amelie skriver vakkert, hjerteskjærende, godt. Hun forteller om oppveksten sin, ungdomsforelskelser, studier. Hvordan det er å være papirløs, den evige frykten, håpet. Mens klassekameratene drømmer om russerevyer og russeball, drømmer Maria om å få fullføre videregående. Hun drømmer om frihet. Papirer, personnummer. Rett til å søke skole og arbeid. Retten til å finnes.

Ulovlig norsk er en viktig bok, med et tungtfordøyelig innhold. Likevel har Maria Amelie gang på gang blitt veid, og funnet for lett. I dag ble hun sendt ut av landet.

Les Maria Amelies historie. Les Ulovlig norsk.

3 kommentarer:

Janicke sa...

Nå får vi håpe at hun er raskt tilbake, og at andre i lignende situasjon blir tatt vare på på en skikkelig måte.

Askeladden sa...

Maria Amelie har blogg

http://mariamelie.blogspot.com/

annkolaas sa...

Hun skriver om bloggen i boka, men av en eller annen grunn trodde jeg hun hadde sluttet. Takk for tipset:)