RSS

Når du ser meg


Siri Hustvedt: Når du ser meg, 314 sider

På bokomslaget avsløres det at Erik Davidsen og søsteren Inga rydder i sin nylig avdøde fars papirer. De oppdager et brev fra en ukjent kvinne, og ut fra det de skjønner har faren en gang vært innblandet i et mystisk dødsfall. Erik og Inga oppsøker bekjente av faren for å finne ut hvem som har skrevet dette brevet, og denne jakten fører til at flere hemmeligheter kommer for en dag.

Men; denne boken er så uendelig mye mer. Når du ser meg rommer flere skikkelser, alle med sine personligheter, traumer og manier. Ta for eksempel hovedpersonen, Erik Davidsen, fraskilt psykiater. Han bor i New York, og leier ut underetasjen til en ung kvinne og hennes seks år gamle datter. Erik får hyppige besøk av den lille jenta, som avslører at noen er etter dem. Erik finner stadig fotografier av jentas mor, datteren og til slutt også av seg selv, utenfor inngangsdøren. Dette i seg selv kunne ha rommet en eneste roman, men nei. Det er mer.

Eriks søster, Inga, er enke etter en meget anerkjent forfatter, og derfor et attraktivt bytte for forfatterens mange biografer. Hun blir forfulgt av mennesker på jakt etter rester av forfatteren - hva som helst for å avsløre skandaløse sider ved privatlivet. En kvinne sies å sitte på gamle brev, hvis innhold kan gjøre mer skade enn Inga er villig til å gå med på. Hun vil heller ikke at tenåringsdatteren, Sonia, skal involveres i skyggesidene ved farens liv. Sonia vet imidlertid mer enn moren tror, og sliter i tillegg med å fordøye hva hun opplevde under 11. september. Og jada, det er fortsatt mer. Mye mer. Men jeg tenker det holder nå.

Hustvedt har skrevet en veldig god roman, med mye dybde, kunnskap og historie. Hun har gjort et solid forarbeid med tanke på innsikten i psykiatrien og filosofien - og knyttet en familiær ramme rundt. I takketalen oppgir hun selv hva som er fakta og hva som er fiktivt. Det er rett og slett et imponerende stykke arbeid. Men så har hun jo doktorgrad i litteratur.

Siri Hustvedt er ikke bare kona til Paul Auster. Hun er Siri Hustvedt.

9 kommentarer:

fjord sa...

Takk for tips! Er dette den nyeste? Jeg leser Hustvedts What I Loved nå, og det er mitt første møte med henne.

Og så er jeg veldig spent på hva du synes om Kjærlighetens historie!

Kirsten M sa...

En av mine favorittforfattere! Synes denne boken var god, men hvis jeg skulle valgt så blir det nok "Det jeg elsket"

Rose-maries litteratur- og filmblogg sa...

Kjempefin omtale! Heg og en av lesesirklene jeg er med i har lagt opp denne boka, og da var det litt morsomt å lese din omtale akkurat nå! Jeg skjønner at jeg har mye å glede meg til!

annkolaas sa...

Jeg vet faktisk ikke om det er den nyeste, men det er den etter "Det jeg elsket" i alle fall. Jeg er ferdig med Kjærlighetens historie, Fjord. Her kan du lese hva jeg synes om den; http://lesmye.blogspot.com/2010/10/kjrlighetens-historie.html

Jeg skal også lese "Det jeg elsket", men kvier meg litt for bøker jeg vet er triste. Selv om de er bra.

Kasiopeiia sa...

Denne er på vei til meg i posten, og jeg er spent (og gleder meg). Jeg tror jeg liker det, til tross for at jeg ikke var overbegeistret for "Det jeg elsket".

Anonym sa...

Ah, omtalen din kom som bestilt! Jeg fikk nettopp "Det jeg elsket" fra bokklubbene, og da er det godt å vite at Hustvedt er verdt å bruke tid på. Doktorgrad i litteratur er sannelig ikke til å fnyse av:-)

annkolaas sa...

Kjekt å høre! Jeg skal bruke mer tid på både Hustvedt og ektemannen;)

Bai sa...

Eg er også veldig glad i Hustvedt. Både denne og What I loved er veldig gode bøker. Eg gleder meg til å få lese den nyaste boka hennar også.

Anonym sa...

Jeg må vel komme meg til mannen også etter hvert, men jeg starter med madammen i god kvinneånd! Men skriv om ham du, så skal jeg nok alltids la meg lede inn i fristelse:-)